Нов проект за опазване на горите край Марица стартира в Димитровград

Нов проект за опазване на крайречните зони спечели община Димитровград

Нов проект за опазване на крайречните гори по течението на Марица между Димитровград и село Райново стартира Общината. Той е на стойност над 1 600 000 лв. и е по Оперативна програма "Околна среда".

Информацията огласи днес главният еколог Пламен Митков по време на заключителната среща по приключването на друга разработка, посветена на защитената местност "Злато поле".

Проекта, който се осъществяваше през последните три години имаше за цел на съхрани биоразнообразието на растенията и животните в местността край димитровградското село.

Биологът Елена Стоева отчете, че на първо място работата на експертите е била да съхранят водния баланс в защитената територия, както и да се възстановят т.нар. заливни гори.

По линия на проекта в ЗМ "Злато поле" е направено не малко - от засаждане на защитените видове блатно котиче и водна лилия до постояване на къщички за гнездещите птици и салове за водоплаващите птици.

Гл.еколог Пламен Митков /в ляво/ и биологът Елена Стоева

198 редки растения се намират на територията на защитената местност край Злато поле, срещат се и 23 вида риби и 10 вида земноводни. Сред най-важното, свършено в рамките на проекта за тези три години е изграждането на водоснабителен канал, свързващ река Мартинка с Марица.

Екипът на проекта, постевен на биоразнообразието в ЗМ Злато поле отчете какво е свършил за 3 години

По-важното, според Стоева е грижата за тази естествена влажна зона да не приключи с края на проекта. Тук е ролята и на самите хора, живеещи в селата край защитената местност, подчерта биологът.

За времето, в което се реализираше разработката, специалистите са се сблъскали и с проблеми - прекършени дървета, изпочупени кошчета и пейки, замърсяване на защитената местност от хората.

Засаждането на блатно кокиче бе една от дейностите по проекта, отчете Стоева
Както и поставянето на хранилки за птиците

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини