Представиха проект, показващ тоталитарната архитектура на Димитровград

 

Собствениците на жилищни сгради не могат да се правят каквито и да било промени по фасадните части на обектите, кандидатстващи за статут на паметници на културата, без да получат одобрението и разрешението на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Това каза днес Живка Шишкова, уредник на Дом-узей "П.Пенев" и част от екипа по проекта за архитектурата на тоталитарните режими от 20 век -АТРИУМ. Димитровград участва в този проект с три обекта, а днес се проведе форум-медия, посветен на разработката.

Във времето от декларирането до обявяването на обектите за паметници на културата те са в режим на защита. Що се отнася до реставрационни и ремонтни дейности с оглед безопасността на гражданите, те не само са позволени, но и задължителни, още повече, ако не променят външния вид на сградата, поясни още Шишкова.

Освен пешеходния булевард "България" и ансамбъла на бул.Трети март" пред бившето кино "Химик", града ни е представен в АТРИУМ с архитектурата на парк "П.Пенев" и парк "Марица", като продължение на централна градска част.

В пилотния международен проект участват 18 партньори от 11 страни в Югоизточна Европа. Целта е да се изготвят научни изследвания, документация, икономически проучвания и инструменти, които да съставят специализирано досие на тематичен европейски културен маршрут.

Момент от днешния форум-медия в комплекс "Планета"

За да коментират целите и съдържанието на разработката, както и да представят обектите, с който България участва в Димитровград дойдоха архитектите Емилия Кълева, Десислава Ненчева и Ленко Григоров. Те представиха и изследване, посветено на проекта. Освен нашия град, в маршрута от българска страна участва и столицата София с НДК, монумента "Знамена на мира", паметника на Съветската армия и др., както и сградата на връх Бузлуджа. След форума бе прожектиран филма на режисьора Светослав Драганов - " Град на мечти", посветен на Димитровград.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Централният бул."България" е един от обектите на Димитровград в проекта
Ансамбълът от сгради пред бившето кино "Химик" също е част от разработката за туристическия маршрут
Парк "П.Пенев" също ще представя Димитровград в проекта АТРИУМ

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини