Наплив за безплатно семейно море в Турция с лекции по ислям за децата

Районният мюфтия на Смолян отказа какъвто и да било коментар по въпроса с безплатното море в Турция

Жители на три родопски общини луднаха по безплатни почивки в Турция, организирани от мюсюлмански организации. Всяка седмица от Смолян, Мадан и Рудозем тръгват по 2 автобуса. Офертата е само за млади семейства, които задължително ще заминат с децата си, които трябва да са на възраст до 8 клас.

Единственото условие е по време на престоя в Турция, два часа дневно децата да посещават лекции по религия. С предимство за екскурзията са записани децата, които изучават ислямска религия като СИП в училищата, както и възпитаници на Коран курсовете в родопските джамии.

Никoй обаче не е очаквал такъв интерес от страна родопчани към „екзотичната” почивка без пари. Не ясно обаче какво се преподава там на децата и дали това не е опит те да припознаят като своя „по-близка" държава Турция.

Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, отказа какъвто и да е коментар за морските ваканции и препрати за коментар към Главно мюфтийство в столицата.

„Дори и да има подобно нещо, то се организира на национално, а не на местно ниво”, коментира мюсюлманският духовник. Той обаче отказа да уточни дали Районното мюфтийство е информирано за лятната кампания с уроци по религия.

Според запознати още през месец май мюсюлмански емисари са започнли обиколки в Смолянско, за да предлагат безплатни 15-дневни почивки на турски курорт. Заради огромния наплив от желаещи за безплатно море в южната ни съседка, програмата е съкратена и вместо 15 дни, родопчани почиват по 7. Високата безработица в Смолянско, както и ниските доходи също са една от причините за бума от желаещи безплатна ваканция.

Някои деца и възрастни за пръв път през живота си напускат България, а други - за пръв път виждат море. Родители, посетили южната ни съседка коментират, че там ги настаняват в евтини общежития, в нискоразрядни курорти. 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини