Млади доброволци и баби пяха песни за любовта и виното в смолянското село Гудевица

В омайната билкова градина в родопското село Гудевица, засадена от доброволци, вече  цъфтят бял риган, планинска арника, лимонена мащерка, златен корен, ехинацея, мурсалски чай и какво ли още не.

Преди месец, на първото обучение в Омайната градина 15-тина младежи от цялата страна и Европа, окосиха тревата, оформиха и подготвиха лехите и засадиха първите билкови коренчета.

 Местната родопчанка леля Христина, ще учи чуждестранните доброволци на български език, но тя дава идеи и полезни съвети и за отглеждането на растенията.

 За Петровден младежите направиха традиционния поход до връх Ком до параклиса Св. Петър и Павел, където запалиха свещ за здраве и за берекет на градината.

 После, слизайки боси и засмени от върха, те поседнаха с местните баби и заедно пяха родопоски и стари градски песни за виното и любовта.

Баба Мария пък изненада ентусиастите като започна да рецитира стихове на Недялко Йорданов.

Останалите разказваха за тяхната младост, а младежите споделиха трепетите за растенията в Омайната градина, която направиха в Гудевица.

 По-късно доброволците спретнаха трапеза и нагостиха хората от селото с два прясно изпечени пататника.

    Предстои скоро да стартира и първата Еко-академия, в която с деца от цяла България ще се съберат в смолянското село от 16 до 22 юли в планината и Омайната градина, за една вълнуваща седмица изпълнена с много приключения, емоции и приказки за уханни билки.

 Проектът „Омайната градина” се реализира по Програма „М-Тел ЕКО Грант“, финансирана от Мобилтел ЕАД.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини