Самоуби се японски дипломат, разгласил секретни данни

Служител в едно от секретните подразделения на японското външно министерство, който бе уличен в разгласяването на тайна информация за нелегалните доставки на установки за транспортиране и изстрелване на балистични ракети от Китай в Северна Корея, се самоуби.

Тялото на чиновника бе открито в частен дом в град Ибара източно от Токио с признаци за самоубийство. По-рано той е споделял със свои познати, че очаква да бъде наказан заради разгласяването на секретни данни, предаде ИТАР-ТАСС.

В началото на юни той предаде в медиите данни, че Китай на 1 август 2011 г. е изпратил по море от Шанхай в севернокорейското пристанище Нампхо четири тежки самоходни платформи за транспортиране и изстрелване на балистични ракети, като тези доставки нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, който през 2009 г. забрани износа за Северна Корея на всички видове военни материали и свързаните с тях технологии, с изключение на леко оръжие.

Служителят в японското министерство съобщи пред медиите, че САЩ, Южна Корея и Япония са взели решение да не разгласяват тази информация, за да не предизвикват напрежение в отношенията с Пекин, който играе важна роля в търсенето на пътища за поддържането на стабилността на Корейския полуостров.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини