На пазара излиза млечен пастет „Столетник”

Родопски млечен продукт,  разработван 35 години, предпазва от рак и сърдечно-съдови заболявания.

Млечният пастет „Столетник“ бе представен  в смолянското село Могилица, където за четвърта поредна година се провежда здравен събор, посветен на родопското дълголетие и столетници.

Продуктът е на смилянската мандра „Милкана“ и се прави от краве кисело мляко, краве сирене, извара, кромид лук и червен пипер. Здравословният деликатес излиза на пазара по проект, финансиран от Програмата за териториално сътрудничество България- Гърция, осигурил финансиране за анализ, изследвания и оформянето като марка. Представителите от гръцка страна обясниха, че подобни производства дават сериозен поминък и спират обезлюдяването на планинските региони.  Те обявиха, че „Столетник“ е защитен с патент и марка, и няма възможност да се фалшифицира или копира.

Създателят на млечното „хапче” проф. Христо Чомаков заяви, че българското кисело мляко е уникално и след десетки проучвания се доказва, че предпазва от рак, повишава имунната система, има антиоксидантно действие, а консумацията му води към дълъг и здрав живот.

Според последните проучвания в Канада, от атакувани  100 ракови клетки, млякото убива 81. По думите му особено ценно е планинското мляко, добимано от животни над  1000м. надморска височина, което съдържа до 3 пъти повече лионова киселина, която е изключително полезна за организма.

В продукта освен чисто краве мляко се съдържат сирене и извара, които също са много полезни за организма с антиоксидантите си действия, както и възможността да понижават холестерола.  

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини