Три общини излизат на протест заради затворена болница в Девин

Жителите на три общини в Смолянско дават  срок до 10 юли болницата в Девин да заработи. Ако това не стане, хората излизат на ефективен протест, обявиха потърпевшите родопчани, които вече от 1 година са без лечебно заведение.

Над 600 жители на община Девин се събраха в местното читалище и повече от три часа дискутираха с депутати здравните проблеми на местното население.

Стачните действия ще бъдат подкрепени мощно и от жителите на Борино и Доспат, които също са ощетени от липсата на здравно заведение в Девин.

Депутатът Димчо Михалевски заяви, че подкрепя жителите на трите общини, но призова преди протестите да бъде сформиран комитет от 20 души, с участието на петимата народни представители от Смолянска област, кметовете на Девин, Доспат и Борино, както и граждани от трите общини, които следващата седмица да проведат  срещи с министрите на здравеопазването и финансите. Идеята е те да настояват за отпускането на 1.8 млн.лв. от държавата, за да се покрият задълженията на болницата. В Девин тече и подписка, която заедно с декларация ще бъде изпратена до премиера Бойко Борисов, министрите на здравеопазването и финансите, Народното събрание.

Хората искат възстановяване на болницата, регистриране на ново лечебно заведение, както и определени стимули и компромиси, за да може да се обособят поне пет отделения. До сега кметът Цветалин Пенков е провел 6 срещи с финансовия министър Симеон Дянков, вицепремиера Цветан Цветанов, и здравния министър Десислава Атанасова, които след всяка среща обещавали помощ, но няма реален резултат.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини