Лекари специалисти от Смолян ще преглеждат безплатно в Девин

Тази неделя - 17 юни в Медицински Център №1 в Девин  стартира съвместна инициатива „Здраве за всички”, организирана от общината и „Медицински Център -1 Девин”. Екипите са изградени от лекари с призната специалност по дадения профил, утвърден клиничен опит и квалификация. В профилактичния пакет са включени и изследвания със съвременна диагностична апаратура, съобщи д-р Емилия Апостолова, председател на РЛК в Смолян.

Първите прегледи ще бъдат за ранна диагностика на остеопорозата, които ще  измерват костна плътност с ехографски остеодензитометър в кабинет №14 , ет.І. Прегледите ще извършат от специалистът по вътрешни болести и образна диагностика д-р Светомир Чоков.

Целевата група са жени на възраст между 55 и 65 год. в менопауза, при които до момента не е поставяна диагноза „ Остеопороза", както и жени с ранна менопауза след хирургично или друго лечение и мъже над 72 год.

Другото изследване, което ще се извърши на 17 юни е за откриване на Захарен диабет -Тип 2 и преддиабет при лица с наднормено тегло и фамилна обремененост. То ще се проведе в кабинет №13, Іетаж от ендокринолога д-р Емилия Апостолова.

"Профилактика на деското здраве"  ще обхване децата до 6 години, които ще се преглеждат в кабинет № 12 от д-р Хризантема Георгиева - специалист по детски болести и неонатология.

Следващата събота- 23 юни 2012 г. ще се проведат профилактичните прегледи за  рак на млечната жлеза.

Специалистът по акушерство и гинекология д-р Ася Чангалова ще преглежда за  в кабинет № 7. Скринингьт включва мануален преглед и ехография на млечни жлези. Целева група са жени на възраст между 30 – 60 год и фамилна обремененост.

" Профилактика и изследвания на рискови групи, застрашени от мозъчен инсулт" ще се проведат в кабинет № 9, ет.ІІ от д-р Антоанета Сарийска - специалист неврологични заболявания.

Целта е да се извършат профилактични прегледи на целеви и рискови групи от населението на община Девин за ранна диагностика, превенция и лечение на социално значими заболявания.


Инициативата се провежда под патронажа на кмета на община Девин Цветелин Пенков.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини