Удвояваме дърводобива до 10 млн.кубика годишно

Кметът на Чепеларе Тодор Бозуков и министър Найденов символично резнаха с брадви лентата и откриха "Булфорест шоу"

„Имаме амбицията дърводобивът в България да се удвои и да достигне 10 млн. куб. м. годишно, като в момента от горските предприятия и частните фирми, той възлиза на 5 млн. куб.м.."

Това заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов в Чепеларе, където заедно с кмета на общината Тодор Бозуков, откри първото по рода си високопланинско изложение за горска техника „Булфорест шоу”.

 Министър и кмет символично откриха форума, като вместо с ножици, резнаха лентата с брадви и дадоха старт на изложението, в което участват над 30 фирми, производители на техника за добив и преработка на дървесина.

Турските фирми проявявали голям интерес към нашия дървен материал, коментира министърът и допълни, че у нас се засилва интереса към усвояване на средства по различните горски мерки за европейско финансиране.

Към момента общият оборот на Държавните горски предприятия в България е около 300 млн.лв. и идеята е този оборот да се удвои и да достигне половин милиард.

Найденов обаче допълни, че наличната техника и горска инфраструктура, с която работят в момента предприятията в дърводобива, не позволява развиване на сектора.

За ремонт и направа на горски пътища пък, от следващата година ще бъдат вложени по 10 –тина млн. лв. за всяко Горско предприятие в страната или общо около 60 млн. лв.

Найденов изрази надежда, че във вторник новият Закон за горите да бъде приет, защото чрез него ще се заложи на конкуренцията и ще се избегнат обръчите от фирми, каквито през годините е имало в сектора от БСП и ДПС. Изложението „Булфорест шоу", което се провежда на Мечи чал, ще продължи до 9 юни с атрактивно състезание за най-добър секач и други интересни конкурси и демонстрации.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини