Борисов за пръв път взривява, вместо да прави първа копка

Борисов направи символичния първи взрив, с който се отваря след 13 години рудник "Върба Батанци" край Мадан

„За първи път няма да правя първа копка, а първи взрив”, така премиерът Бойко Борисов определи символичния старт, който даде на новия рудник Върба -Батанци, край Мадан.

Държавата даде 35 годишна концесия за добив на оловно-цинкова руда на собственика на „Горубсо”- Мадан Николай Вълканов, за която на 31май официално бяха подписани договорите.

 Процедурата е била започната още през 2008г., но не довършена от предишното правителство, обясни икономическият министър Деян Добрев, който беше заедно с премиера.

Вълканов благодари на правителството за съдействието за отварянето на мините в Мадан и заяви, че днешният ден е бил най-дълго очаквания от него, защото рудниците в Мадан ще дадат работа и препитание на целия регион.

От утре започва водоотлива на затвореният от 13 години рудник и за три месеца по график трябва да се източат 20 млн. литра вода, след което да започне добив на руда, като вече са осигурени пари за новите инвестиции в рудника "Върба-Батанци".

Назначени са вече 200 души миньори, предстои работа да започнат още 500, с което новите работни места само в района на минното дело в Мадан ще са 750.

Вълканов поздрави миньорите в „Горубсо”, които са направили нечуван до сега добив-само за 30 дни са добили 1160 тона концентрат. Колегите им от Златоград също са направили своеобразен рекорд и за месец са заработили 1029 тона.

Министърът на икономиката Делян Добрев допълни, че маданският рудник Върба” разполага със сериозни запаси и ще осигури поминъка в региона и добро заплащане на местните подземници.

Запасите от оловно-цинковите руди в находището са около 3,2 млн. тона и се очаква годишен добив  около 70 хиляди тона.

 „Хората тук вече и деца могат да започнат да си правят, защото ще знаят, че ще има къде да работят”не на шега заяви премиерът Борисов

Туризъм и минно дело-това е поминъка на родопския регион коментира Борисов и допълни, че заради огромния интерес на Катар и други държави, именно към концесии за цветни метали, Родопите ще имат огромно предимство.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини