Адска нощ в Италия

Напрегната нощ преживяха десетки хиляди хора в Италия. 

В районите, които отново бяха ударени от мощен земен трус вчера, е като през война.

След основните удари с магнитуд 5,8 и 5,6 и последвалите от 4,7 в областта Емилия Романя през цялата нощ продължиха поредицата слаби разтърсвания, които бяха стотици на брой. Някои от тях надвишаваха магнитуд 3.

Премиерът на Италия Марио Монти обяви, че предстоящото днес заседание на правителството ще приеме всички необходими мерки за помощ на областта.

През последните десет дни продължават многочислените земни трусове в областта. Вероятното число на загиналите при вчерашното силно земетресение може да достигне 20, стотици са ранените, а материалните щети още не са изчислени. Само в агропромишления сектор по изчисления на браншовата организация те ще надхвърлят 500 милиона евро.

В областта действа 60 дневно извънредно положение, обявено от правителството.

Една от жертвите на земния трус с магнитуд 5.8, ударило региона Емилия-Романя, бе свещеник, който се втурнал обратно в неговата църква, за да спаси статуя на Мадоната.

Пожарникарите претърсват развалините на сградите за оцелели на фона на сведения, че най-малко 300 души са ранени, а хиляди са изгубили домовете си. След 12-часово издирване 58-годишна жена бе извадена от развалините на срутена сграда в Кавецо.

Епицентърът на земетресението, което бе регистрирано малко след 9 ч. сутринта местно време, бе на около 30 мили североизточно от Болоня. Същият район бе ударен от земетресението от 29 май, при което загинаха седем души, а близо 7 хил. останаха без покрив.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини