Без евакуация в Перник, матурите остават

При труса, който беше регистриран днес в 10.23 часа беше тествана системата за предупреждение при по-силно земетресение.

Въпреки че предупрежденията за земетресения ще се правят при магнитуд над 4 по Рихтер, днес по заповед на главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев бяха изпратени патрулиращи екипи от МВР в кварталите на Перник и околните села. Полицаи, пожарникари и спасители извършват оглед на сградите, които имат поражения от земетресението на 22 май.

Изведени са хората от Профсъюзния дом на културата в Перник, заради пукнатините, които има по сградата, след трусовете миналата седмица. Мярката е превантивна. В момента специалисти извършват оглед на помещенията. Не се налага и няма да бъдат пускани в експлоатация сирените от оповестителната система.

В същото време министър Сергей Игнатов заяви, че хаос на зрелостния изпит в Перник няма и матурите не трябва да се отменят.

Всички училища са приключили матурите с изключение на едно, увери министърът на образованието Сергей Игнатов минути след като приключи първото заседание на Съвета по образование и наука към президента.

Имало е деца, които са излезли от изпит по време на труса. Това е нормално, били са изплашени, никой не може да го предвиди, обясни министърът. Дошли са междувременно и родители около училищата, но по-голямата част от децата са се върнали в класните стаи и са поискали да си довършат изпита, допълни той. Проблеми няма, учениците няма да повтарят матурата в следващите дни, няма такава хипотеза, няма и паника, категоричен е той.

Имало е дори лек конфликт между родители и деца, тъй като бащите и майките са искали да си ги приберат, а наследниците им са настоявали да си довършат изпита, поясни Игнатов. На част от напусналите изпита ученици работите ще бъдат засекретени, оценени и ако не са доволни от оценката си - има и септемврийска сесия, посочи министърът. Няма основание да се повтаря матурата, защото няма паника, паниката можем да я създадем ние с вас, каза Игнатов пред медиите и добави, че се усеща нова позитивна вълна сред учениците и младите хора в България.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини