Брендо се оказа кокаиновият крал, 30 арестувани в акцията

Общо 30 души са задържани в т.нар. акция „Кокаинови крале", провела се в няколко страни от ЕС, включително и България.
От арестуваните12 са италианци. Има по един словенец, румънец и грузинец. Най-много - 15 са българите, внасяли кокаин в Италия. Сред тях е и Евелин Банев - Брендо.

Информацията за арестите оповести лично вътрешният министър Цветан Цветанов по време на извънредна пресконференция, на която присъстваха разследващи от Италия, зам.-главният прокурор Галина Тонева и шефът на ГДБОП Станимир Флоров.

Джузепе Джорджино от спецзвеното на карабинерите в Милано, занимаващо се с борба с организираната престъпност и международния трафик на дрога, обясни, че е разбита българо-италианска група, занимавала се с търговия с кокаин в три италиански области.
„Хванахме много организации, но най-важната от тях ни позволи да открием един много важен сегмент, свързан с Евелин Банев, отговорен за вноса на 40 тона кокаин годишно в Италия", обясни Джорджино.

По думите му с помощта на швейцарските и испанските власти през февруари 2007 г. са заловили 6 тона кокаин - 4,5 тона от тях са били в 80-метров моторен кораб, а останалите 1,5 тона - в 16-метрова яхта. Дрогата била приета от един кораб-майка в средата на Атлантическия океан, а отговорен за този транспорт бил италианец, действащ съвместно с българската група.

Джорджино поясни, че тази акция срещу кокаиновите крале е можела да приключи с по-добри резултати от гледна точка на задържани лица и количества дрога, но е имало изтичане на информация.

Първият "теч" е бил през лятото на 2007 г., когато е анулирана операция „Карибите". „Тогава успяха да ни се измъкнат част от българите, които трябваше да внесат кокаина в Италия от Карибите", заяви Джорджино и допълни, че преди 5 години е била разбира базата на петима българи на остров Сен Мартен.
Наркотиците трябвало да бъдат придвижени с различни плавателни съдове, закупени от едно от разследваните в хода на акцията лица, но с пари от Брендо.

По-тежкото изтичане на информация било през март 2008 г., когато след среща между представители на съдебните и политически власти от Испания, България, Хърватска и Швейцария, разследваните лица получили информация за готвената операция срещу тях.

Министър Цветанов обясни, че при ареста на Брендо у него е открит документ на български език от въпросното координационно събрание, съдържащ искането на следствие от италианските власти до българските им колеги, където са описани и извънредните мерки, които да бъдат предприето срещи Брендо.

Цветанов добави и че преди 20 дни в страна от Европейския съюз са задържани 2,4 млн. евро, превозвани от българин, който е жител на Тополовград - родният град на Евелин Банев. В тайника е намерено и малко количество кокаин, като според министъра в едната посока се е транспортирала дрогата, а в обратната - парите от нея.

Вътрешният министър поясни, че не само според него, но и според шефа на Европол, Брендо е емблематична фигура за Европа и представлява огромен интерес за разследващите в редица държави. От всички задържани българи, той бил на най-високо ниво.

По думите на Цветанов, целият му подем започва от 1992-1993 г., за което време той си спечелил широката подкрепа на всички структури в държавата. Според вътрешния министър, той дори си е позволявал да обезпечава финансово полицейски служители от всякакви нива на структурите на МВР.

Заместник-главният прокурор Галина Тонева обясни, че задържаните българи ще бъдат съдени в Италия, защото арестите за по европейска заповед за арест. Предполагаемите обвинения, които предстои да им бъдат повдигнати, са за участие в организирана престъпна група и трафик на наркотици в особено големи размери.

Най-вероятно Евелин Банев и компания ще бъдат предадени временно на Италия за провеждане на разследването там.
Предвид факта, че срещу Банев, се води дело то 2007 г., което все още не е приключило, българският съд ще иска неговото връщане до окончателно приключване на българското дело.

Припомняме, бившата жена на Брендо е сестра на вдовицата на показно разстреляния през 2005 година в София Коко Дишлиев.
Убийството му се свързва със залавянето на близо тон кокаин в испанския град Кадис. Дрогата е засечена на борда на яхтата „Еспирити", придружавана от 13 души, шестима от които българи.

През 2007 година пък в жилището си в София с шест куршума бе убита майката на Коко Дишлиев, която бе свидетел по все още неприключилото дело срещу Брендо за пране на пари. По същото дело обвиняема е и Десислава - вдовицата на Дишлиев.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини