Юбилеен бенефисен концерт на Валя Балканска за 24 май в Смолян

Кулминация на тържества в Смолян за светлия празник 24 май - Ден на славянската писменост и култура, тази година ще бъде бенефисния концерт на световноизвестната родопска певица Валя Балканска.

На връх 24 май родопската прима ще изнесе концерт на амфитеатъра в центъра на Смолян, където се очакват стотици жители и гости на града. Балканска ще отбележи 70 годишния си юбилей на сцената, заедно с приятели и колеги.

В спектакъла на открито ще участват фолклорен ансамбъл "Родопа"-Смолян, в който Валя дълги години е солистка, оркестър "101 каба гайди", шоумените Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев, и певецът Васил Петров.

На сцената ще се изявят и много народни изпълнители, колеги на Валя Балканска. Приготовленията вече текат, изграждат се сцена, временни търговски обекти и шатри за гостите. Като почетни гости на бенефиса са поканени първият български  космонавт Георги Иванов, а от държавните мъже  президентът Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов, министърът на културата Вежди Рашидов и земеделският министър Мирослав Найденов.

Валя Балканска е родена на 8 януари 1942 г. в Лъгът-махала над смолянското село Арда, състояща се от седем къщи. От ранна възраст тя започва да пее народни песни вдъхновено и несравнимо.
 
Надарена с космически глас, певицата изпълнява над 300 песни, с които освен България покорява и най-големите световни сцени. Безспорно, най-известната песен на Валя Балканска е “Излел е Делю хайдутин”.

Младата Валя по време на записа на космическия хит в една обикновена класна стая преди 40 години.

През 1972 г. този запис е включен в Златния диск с музика от Земята и  изпратен в Космоса през 1977 г. със станциите “Вояджър” 1 и 2, които ще се реят в космическото пространство 10 хиляди години. “Излел е Делю хайдутин” е в съпровод на гайдаря Димитър Петковски.


От години Валя Балканска е солистка на ансамбъл „Родопа" — Смолян, с който прославят българската народна песен у нас и по света.

През 2004 г. излиза албума “Глас от вечността”, в който са събрани едни от най-хубавите песни на родопчанката, сред които ‘’А бре юначе лудо и младо``, ``Горо ле горо зелена``, ‘’Майчинко стара майчинко`` и други.

През декември 2005 г. народната певица получава своята звездна плоча в българската Алея на славата. На церемонията тя е придружавана от Петър Янев - гайдарят, с когото обикалят страната и света от много години насам.

В репертоара ѝ влизат още песни като "Шар планино", "Девойко, бално ли ти е", "Триста са пушки пукнали", "Хайдутине се молеха", "А бре, юначе лудо и младо", "Горо ле, горо зелена", "Майчинко, стара майчинко".

Наградена е с орден "Стара планина" през 2002 г. за 60 годишния си юбилей.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини