Земетресението люля високите блокове, разклати колите и подлуди домашните животни в Смолян

Земетресението тази сутрин е било усетено най-силно от жителите на общините Смолян, Чепеларе и Девин, а най-слабо в района на Златоград.

Няма данни за разрушения и пострадали след земетресението в област Смолян, съобщи началникът на Областна дирекция МВР в Смолян комисар Кирил Хаджихристев.

Най-силен е бил първият трус, усетен около 03.00 часа , силата му е била около 3 -3,5 по Рихтер, което според сеизмолозите е слабо земетресение, а над 6-та степен по скалата на Рихтер са трусове от средно силна категория.

Въпреки, че епицентърът е бил в на 8 км. от Перник със магнитут от 5.9 по Рихтер- на повече от 250 км. от Смолян, земетресението не остави спящ човек в целия гради и района.

Първият трус продължи около минута, някои от живеещите във високите жилищни постройки са усетили и вторичните по-слаби разлюлявания минути по-късно.

Макар че не настъпи паника, трусовете изплашиха целия град и изкараха по прозорците много възрастни родопчани, които се чудиха какво се случва. На улиците обаче нямаше хора, малко бяха и светещите след разлюляването прозорци. В областта няма напрежение сред жителите, дори в града не се забеляза масово излизане и напускане на сградите и стоене на открито. Таксиметрови шофьори обаче, които са били на стоянка по пиаците в града заявиха, че при първия трус в 3 часа сутринта колите им се разлюлели доста силно.

Най-много от родопчани споделят във форумите и социалните мрежи, че са усетили земетръса  като силно клатене на леглата, вибриране и звънтене на прозорците, а някои са чули и бучене. Някои от хората пишат, че са видели как се клатят се полилеите и висящите предмети в домовете им. Собствениците на домашни животни като кучета, котки и дори гризачи споделят, че животинките са били много по-уплашени, като някои от любимците им са правили опити да напуснат домовете.  

Не е подаден обаче нито един сигнал на аварийния телефон 112 за нанесени щети или пострадали хора. 
„Тази сутрин след настъпването на светлата част на деня се чухме още по веднъж с общините, за да се уточни дали е постъпила при тях допълнителна информация, има ли нанесени щети в следствие на земетресението. Информацията се повтори, че на територията на областта нямаме поражения от земетресението”, каза шефът на противопожарната служба в Смолян комисар Шотаров.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини