Премиерът на временното гръцко правителство положи клетва

Пикраменос досега беше председател на върховния административен съд на Гърция

Премиерът на временното гръцко правителство Панайотис Пикраменос положи клетва в президентския дворец в Атина, съобщи агенция „Новости".

В присъствието на президента Каролос Папуляс, във вечерните часове на 16 май  Пикраменос се закле да спазва конституцията и за8оните на Гърция и да служи на интересите на народа.

Клетвата беше положена пред архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним.
В Гърция православната църква не е отделена от държавата и длъжностните лица произнасят  религиозна клетва преди встъпването си в длъжност. На церемонията беше отслужен кратък молебен.

Архиепископ Йероним отправи молитва за укрепване на силите на новия премиер.

През изминалата нощ Пикраменос състави временния кабинет на страната.
Министър на външните работи е Петрос Моливятис, на вътрешните работи - Антониос Манитакис, на финансите - Георгиос Заняс, на отбраната - Франгос Франгулис.

Припомняме, консултациите за съставяне на пълноправно правителство завършиха с неуспех. Президентът Каролос Папуляс насрочи нови парламентарни избори за 17 юни.

Временният премиер Пикраменос досега беше председател на върховния административен съд на Гърция.

Очаква се днес, 17 май, кабинетът на Пикраменос да положи клетва. Той няма да може да взема важни политически решения без предварителни консултации между президента и лидерите на политическите партии.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини