Унгарци показват в Смолян нови методи за борба с детската престъпност

Кметовете на община Смолян Николай Мелемов и побратимената унгарска община Кишпещ Петер Гойда, се договориха да възстановят младежкия обмен, който е бил прекъснат през последните години.

При посещението по покана на Гойда е съгласувана и размяната на добри практики и специалисти при работата с деца и младежи.

Унгарски експерти ще покажат  в Смолян нови подходи при работа с деца, онлайн методи на противодействие на младежката престъпност и разпространението на наркотици. 

По време на визитата в Унгария смолянската делегация се срещна с нашата общност, живееща в Букурещ и

посети Българския културен център и нашата църква „Св.Св. Кирил и Методий”, както и Българското училище в унгарската столица.

 Градоначалникът е обеща да изпрати книги на наши известни автори, които да се четат от децата в българското училище.

Мелемов и колегата му Гойда, обсъждаха и сътрудничеството между институциите в областта на европейските програми, както и организирането на фестивали,  културни обмени и спортни прояви. През есента  в Българския културен център  в Будапеща ще бъде представена изложба от творби на смолянски художници.

Смолнският кмет е поканил  футболният отбор на Кишпещ  на тренировъчен лагер в родопския град.  „В Унгария българите се свързват с добрите си практики и познания в областта на земеделието и по- специално градинарството”, поясни още Мелемов след срещите, които са били широко отразени в унгарските местни медии.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини