85 годишен юбилей чества читалището в село Смилян

Народно читалище “Проф. д-р Асен Златаров”  в село Смилян чукна 85 години самодейност.

 Празникът събра в голямата зала на читалището много жители на селото, общественици и политици. Председателят на читалището Александра Дидьова получи стотици букети и поздравителни адреси. Кметът на селото Събка Миткова приветства всички, които десетилетия развиват културната дейност и съхраняват местните традиции. Тя отбеляза, че през сцената са минали стотици самодейци.

“Самодеецът е човек, който има дух, който съхранява и превежда през вековете. Благодарим на тези, които са създали читалището и тези, които го поддържат живо. Нека то остане средище за художествена самодейност и място, където да се пази историята на Смилян, изтъкна Миткова и пожела много сценични изяви, здраве и аплодисменти. В момента просветната институция развива редица дейности, като освен библиотека с огромен архив, се поддържа рок-група “Ужас”, битова група, група за песни и танци, хумористична трупа и др. Сред новостите е предлагането на интернет, туристически информационен център за цялото поречие на река Арда, етнографска сбирка и музей на фасула.

Сред гостите на празника бяха и областният лидер на БСП Дора Янкова, която от името на партията в Смолян подари цветя, в края на миналата година читалището получи и нова озвучителна техника.

“Щастливи сме да се присъединим към отбелязването на тази бележита годишнина. Смилянското читалище е място на духовност, книжовност, на радост, изяви. Тук смилянчани са имали възможност да се докосват до културата и да се изявяват като културни и обществени дейци. Аз съм сигурна, че това е мястото, което Смилян най-много обича. Щастливи сме, че то още съществува и държи огъня и жаравата на Смилян живи", заяви Янкова.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини