В родопско село Кошница "гадаха" на празника "Предой" какъв ще е млечния добив

Традиционният курбан за здраве и плодородие на смолянското село Кошница и местния празник "Предой", посветен на овцевъдството, събра стотици гости.

Обичаят е стародавна родопска традиция, свързана със събирането на овцете на паша. По първото им издояване се определя кой стопанин, колко литра ще получи през годината, а задължително първото мляко се раздава, за да са здрави и млекодайни животните.

Над  500 души вкусиха от уникалния местен специалитет -кешкек, от който местните жители бяха приготвили 7 казана,  за които общо 7 животни бяха пренесени в жертва за курбана. Отделно бяха раздадени и около 500 кофички с овче кисело мляко от селското стадо с овце.

Сред гостите беше и екскметът на община Смолян Дора Янкова, която поздрави жителите на селото и стотиците им гости от селата в горното поречие на река Арда.

Празникът уважиха и кметовете на Могилица и Чокманово Митко Чочев и Стефка Маджарова.

Областният и общински председател на БСП- Смолян Дора Янкова уважи “Село Кошница е сред най-красивите в община Смолян и се радвам, че пази традициите на дедите си живи”, отбеляза Янкова и пожела на всички здраве, плодородна година.

По същото време депутатът от Коалиция за България инж.Димчо Михалевски взе участие в тържествата, посветени  на СОУ “Антим І” - Златоград, което чества 160 години светско училище. Той поднесе поздравителен адрес от името на БСП и се преклони пред подвига на родопчани, дали всичко от себе си за науката и просвещението на региона.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини