Откриват център за творчество за деца със специални образователни потребности в Смолян

Младежки форум „Да играем заедно“ с присъствието на представител на международната организацията за Специалните олимпийски игри „Спешъл Олимпикс” – България, ще се проведе на 11 май от 12.30 ч. във ІІ ОУ „Проф.д-р Асен Златаров” в Смолян. Инициативата е част от множеството прояви, реализирани по проекта с европейско финансиране.

Същия ден ще се открие  Център за интегрирано творческо обучение на деца със Специални образователни потребности, а след това ще има регионални спортни игри с подкрепата на организацията Спешъл Олимпикс Европа/Евразия и БФС, с участието на отбори от цялата община Смолян.

     Целта на проекта на ОУ „Проф д-р Асен Златаров“ „Заедно по пътя към знанието и умението“, е формирането на  толерантно отношение и уважение към уникалността на всеки човек, без оглед на физически и умствени особености. В подпомагането на обучението и социалното интегриране на деца и ученици със специални образователнипотребности, училището си партнира с община Смолян и Ресурсния център в града.

 До сега по проекта са реализирани следнит дейности:

-    Осигурена е целогодишна спортно-състезателна дейност на ученици със СОП в секции футбол, баскетбол и тенис на маса

-   Учреден е фен-клуб „Заедно успяваме“ - във връзка с националната кампания на Спешъл Олимпикс България: Стани фен!

-   На среща с участници от Смолян на Междунаридните игри в Айдахо 2009 г и Атина 2011г. Спаска Топалова и Севим Хайрулах, децата със СОП бяха запознати с мисията и историята на създаване на Спешъл Олипмикс - международна организация, която дава възможност на младите хора със специални образователни потребности да участват равностойно в спортни турнири заедно със свои връстници.

-          Група ученици от училището инициираха разяснителна кампания за популяризиране на идеите на Спешъл Олимпикс, като подготвиха диплянка и се срещнаха с обществени личности. В резултат като членове на фен-клуба бяха привлечени  Мартин Захариев- зам. кмет на Община Смолян, комисар Кирил Хаджихристев - директор на ОД на МВР, Иван Муцевски- началник на РИО на МОМН и др.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини