Заедно с Валя Балканска, няколко поколения се срещнаха в смолянско училище

На среща в ОУ “Стою Шишков” в Смолян по повод Европейския ден на солидарността между поколенията, се инициира диалога между млади и стари. Градивното общуване между поколенията е и основната цел на проекта Generations@school („Поколенията в училище”) в рамките на Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията – 2012г. в България, с подкрепата на Европейската комисия.

Учениците поздравиха гостите си и отправиха въпроси относно тяхното детство, живота едно време, училището, ежедневието и всичко каквото е било преди, а те споделиха от своя страна откровени и емоционални разкази на живота си.

 Народната певица Валя Балканска също разказа за не лекия си живот и за пътя на вълшебния й глас от нивата до висините на Космоса. Тя даде своите съвети към учениците и им пожела да следват мечтите си, и да постигнат своите космически резултати. За да се потвърди приемствеността в традициите и фолклора, певицата заедно с една от ученичките,  представи обща песен.

Децата и техните гости показаха, че млади и стари могат да общуват по един невероятен начин. Те участваха в съвместни занимания и искрено се забавляваха и помагаха един на друг. Общото хоро, което накрая ги хвана, за ръце още веднъж потвърди, че солидарността, взаимопомощта не са отживелица, а имат и ще имат едно още по-успешно бъдеще.

Децата  постигнаха главната цел на проекта - да се скъси дистанцията между различните поколения и да намерят общ език, чрез който да се разбират по-добре, да си помагат и да живеят в по-хармоничен свят.

В дните около 29 април – Европейския ден на солидарността между поколенията, всички училища в Европа са поканени да отворят вратите на класните си стаи за по-старите поколения, за да организират съвместни дейности. Училищата могат да станат домакин на различни събития, включително дискусии между възрастните хора и учениците, игри, артистични дейности като рисуване, театър, музика, занаятчийство и др.

Съорганизатори на събитието са Националният координатор на Европейската година 2012 за България  Тотю Младенов, министър на труда и социалната политика и P.A.U. Education, с партньорството на Министерство на образованието, младежта и науката. Инициативата съвпада и с 150-годишния юбилей на училището, което е и първото класно училище в Средните Родопи.

За инициативата специално приветствие бе изпратил социалния министър Тотю Младенов.

 

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини