През юни тракийската Базилика, от която тръгва християтнството в Родопите, става достъпна за туристи

Проф.Ваклинова представи резултатите от археологическите проучвания на най-раннате тракийска крепост в Родопите

През юни тази година за туристически посещения ще бъдат отворени най-високопланинската тракийска крепост на Балканския полуостров, намиращи се край смолянското село Гела. За посещение ще бъде достъпна и намиращата се в близост християнска базилика, която е една от най-ранните.

 Това стана ясно след като бяха представени резултатите от приключилите археологически проучвания по проект „Изследване, консервация и популяризиране на тракийска крепост „Градище” и ранно византийска Базилика, Гела, Западни Родопи, България”.

В реализирането на проекта участваха Петко Николов– ръководител на проекта и председател на Фондация “Развитие на индустриалното, културно и природно наследство”. Научен ръководител на на цялостната дейност е проф. Маргарита Ваклинова от Археологическия институт към БАН, а ръководители на разкопките са двамата археолози от Регионален исторически музей „Стою Шишков” в Смолян Николай Бояджиев и Дамян Дамянов.

В проучванията като консултант е участвала и професор Валерия Фол.

Бюджета на проекта е 349 950 евро,

от които безвъзмездната помощ е в размер на 314 186 евро- финансова подкрепа на Исландия,Лихтенщайн и Норвегия, чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

По време на изпълнението му бе извършено археологическо проучване, консервация и популяризиране на двамата археологически обекта, които са от изключителна значимост за страната.

Ранно-византийската базилика е мястото, от където е започнало покръстването на тракийските племена в Родопите и тяхното приобщаване към лоното християнството. Тя е била и най-голямата и богато украсена ранно-византийска църква в Средните Родопи.

Базиликата е открита в далечната 1967 г. от проф. Маргарита Ваклинова.

„За нас Гела е много сериозен принос- фактът, че сред тракийско население се прави един много голям център, който разпръсква искрите на християнството и успява да съществува от самото начало на 5-и век почти до края на 6-и век. Това е датирането на съществуването на този център и на неговата гибел. Този център е имал значение за цялото това население наоколо”, обяви проф. Ваклинова.

Археологическото проучване, изпълнено в рамките на проекта през 2010г., позволява цялостното разкриване на този изключително интересен паметник на културата. Запазените стени на християнския комплекс са консервирани и са поставени информационни табели на английски и български език.

Реализирането на проекта допринесе съществено за осветляване началото на християнизацията на Европа.

Втория обект, проучен в рамките на проекта, също е много интересен.

Това е разположената на най-голяма надморска височина в страната, а вероятно и на Балканския полуостров, тракийска крепост „Градище”. По площ тя и най-голямата в Родопите -  разположена е  на 3,5 км. югозападно от село Гела.

Тя е била отбранително съоръжение, изградено на терен с голяма надморска височина – 1475м. и е най-добре запазената, но и трудно достъпна тракийска крепост  в Родопите.

 Тогава площта на укрепителното съоръжение е достигала около 3 декара площ.

 „Градище” е функционирала като крепост-убежище и през късно-желязната епоха. Крепостта имала и светилище, което представлява панорамна площадка с лек наклон към изгрева на слънцето.

Уникалното на тракийската крепост „Градище” е, че тя се оказва построена на чисто място, където преди не е съществувала крепост, както и това, че тя не е използвана през по-късните епохи, което я запазва до наши дни.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини