Прецедент: Рудозем единствен в България с продадена селска здравна служба

След сигнал от лекари, че селската здравна служба в рудоземското село Чепинци е продадена и общопрактикуващите лекари са лишени от работно място, депутатът д-р Даниела Дариткова веднага инициира среща с Националното сдружение на общините в България. Тя постави и други проблеми на лекарите с наеманите от тях помещения, за които са сигнализирали общопрактикуващи медици от София и други райони на страната.

Председателят на парламентарната здравна комисия д-р Дариткова се срещна с изпълнителния директор на НСОРБ проф. Гинка Чавдарова, заедно с юристи от сдружението и от здравното министерство.

По време на срещата от НСОРБ заявиха, че след направената комплексна проверка се оказало, че единствено в община Рудозем е направена  продажба на здравни служби.

Д-р Дариткова планира да изпрати писмен апел до общинското ръководство на Рудозем, да се осигури преместване на лекарската практика и да се създадат условия за работа.
От НСОРБ също решават проблеми с достъпа до първична медицинска помощ, като във всяка община се търсят преференциални начини за предлагане на общинска собственост на общопрактикуващите лекари и възможности за поддръжката й.
„Стигнахме до извода, че действията ни с НСОРБ трябва да бъдат съвместни, за да се намерят по-добри решения и чрез европейски програми да се поддържа общинската собственост, касаеща предлагането на медицинска помощ. Обсъдихме идеята да се върви в посока създаване на комплексни центрове, в които да са концентрирани здравните и социалните услуги в населеното място“, заяви д-р Дариткова след срещата.

Комисията по здравеопазване към парламента вече е поела ангажимент нейни представители да се включват в заседанията на комисиите по здравеопазване на НСОРБ. 

„Оказа се, че няма нужда да се правят промени в Закона за лечебните заведения, защото в Закона за общинската собственост има регламент при продажба на помещения за здравни или социални дейности, да се избягва тръжната процедура, а да се прилагат методи на продажба с изискване да се запази съответния предмет на дейност при преференциални условия“, коментира още председателят на здравната комисия д-р Дариткова.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини