Д-р Даниела Дариткова шокирана от продажба на селски здравни служби в Рудоземско

Д-р Даниела Дариткова заяви, че е останала шокирана от проблемите в сферата на първичната здравна помощ в община Рудозем, след среща с местните хора в организирания приемен ден на депутата и шеф на здравната комисия в парламента.

 „Разтревожи ме продажбата на селската здравна служба в село Чепинци, за което бях сезирана от общопрактикуващия лекар там”, заяви д-р Дариткова.

Проблемът се заформил, когато преди време собствеността на селски здравни служби е била прехвърлена и така те се озовали в имуществото на общинската болница в Рудозем.

Заради натрупаните дългове на здравното заведение обаче, общинският съвет е взел решение селските здравни служби да се разпродават.

"В случая общината оставя без кабинет общо практикуващия си лекар", коментира д-р Дариткова и допълни, че общинските ръководства трябва наистина да се замислят как ще се обслужва населението.

Тя беше категорична, че общините трябва да  подкрепят практикуването поне на първична медицинска помощ.

„Смятам, че това е изключително важно“, подчерта депутатът и обобщи:

 „Когато ние говорим за общи мерки за осигуряване достъпа на населението до медицинска помощ, те няма как да се реализират само от страна на държавата, а би следвало и общините да поемат своите отговорности”.

Аз съм шокирана до такава степен, че следващата седмица ще организирам среща с Националното Сдружение на Общините в Република България, за да разискваме проблема, защото той може да се случи и в други населени места”. Шефката на парламентарната комисия по здравеопазване допълни, че ако се налага, ще се предприемат и законодателни мерки.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини