Девинчани плашат със саморазправа, ако не се реши проблема със затворената болница в града

Повече от 30 човека поискаха помощ от депутата Недялко Славов в деня на неговата приемна в Девин. На срещите с гражданите присъстваха и общинските съветници на ГЕРБ Диана Чаушева и Петър Карагегов. Повечето девинчани искаха подкрепа от народния представител за болницата в града на минералните води.

 „Проблемът с болницата е проблем №1 в Девин. Тъй като тя е общинска, трябва държавата и общината да изработят план и да се изпълнят всички изисквания, за да заработи отново”, заяви народният представител. Той припомни опитите си, заедно

с областният управител на Смолян Стефан Стайков да посредничат с кредиторите, с което запора на сметките на болницата са били вдигнати за няколко месеца.

 В този промеждутък обаче общината те е положила нужните усилия и тогавашният кмет Здравко Василев и председателят на Общинския съвет са подценили ситуацията.

Сега задълженията са близо 2 млн.лв., а държавата ще субсидира извънредно общината, с ангажимента тези пари да се използват целево за болницата.

 От МЗ и МФ са поискали от община Девин да представи оздравителен план за преструктуриране, което да гарантира, че за в бъдеще няма да се допуска тя да изпада в същата тежка ситуация. Трябвало е да влезе финансова ревизия от МФ, за да установи какво е състоянието в действителност, дали има виновни за сегашната ситуация, защото е твърде вероятно да има умишлен сценарий за фалита.

Месец след изборите е била направена среща на новия кмет Цветалин Пенков с тогавашния министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов, който  поискал от кмета на общината оздравителен план и преструктуриране на лечебното заведение.

„Аз до днес не съм виждал одобрен такъв план“, допълни народният представител.

Коментарът на девинчани беше, че  кметът не е представил пред ОбС и  структура на общината.

 „Преди изборите искахме да сме наясно с финансовото състояние, задълженията на общината са 8 млн. лв. И сега г-н Пенков назначи Антоний Моллов, който отговаряше за финансите в предишното управление, за одитор, за ревизор на общината, за да замита“, казаха работещи от лечебното заведение. Според тях кметът не е в състояние да изпълни исканата програма. Той или няма да я направи, или ако я направи, няма да я изпълни, казаха те.

Според девинчани има органи, които злоупотребяват с властта си брутално, а никой не вижда. Те са убедени, че има виновни за сегашното състояние на лечебното заведение. Според тях както е решен въпроса със защитени училища, така и за Девин трябва да се реши проблемът със защитена болница, която да получава субсидии от държавата. Хората поискаха да знаят кой може да принуди кмета да избърза с тази програма.

„След като толкова време е минало, а още няма такава програма, ние започваме да си мислим, че е съвсем тенденциозно“, смятат те. Заканата им е, че ще почнат да се саморазправят, ако проблемът на Девин не се реши.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини