Хиляди тонове картофи залежават в Родопите-няма пазар

Само общините Доспат и Борино залежават около 6 хил.тона с картофи, като няма никакъв интерес към тях и местното картофопроизводство е па път да загине. Местните заявиха, че преди месец идвали прекупвачи, които предлагали 20ст. за килограм, но вече и тях ги няма.

Ако изобщо се появят прекупвачи по селата предлагат най-много по 15 стотинки за килограм картофи. Родопските производители са отчаяни от ниските изкупни цени и масово намаляват наполовина площите с нови насаждения. В същото време вносни картофи със ниско качество заливат родния пазар на тройно по-високи цени.

За тежката криза в местния отрасъл, алармираха членовете на БСП в Доспат пред депутата Димчо Михалевски, който заедно с областния лидер на БСП Дора Янкова беше гост на отчетно-изборно събрание. Народният представител от левицата увери доспатчани, че работи за решаването на проблема с картофопроизводството, което е в тотален застой заради липса на пазар. Той припомни идеята си в района на Девин да се изгради завод за преработка на картофи, който да поеме продукцията от западната част на планината.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини