С курбан миньорите в Мадан днес започнаха работа

След 46 дни прекъсване на производствения процес и продължителни протести, вчера работниците се върнаха на работа в мините на „Горубсо-Мадан".

Заедно с тях ще възстанови дейността си и Рудоземската обогатителна фабрика. Направен е огледи на всички работните места в основните рудници „Крушев дол" и „Петровица", и е осигурена  безопасността за работа под земята. Предписанията дадени от Инспекцията по труда са изпълнени, а комисия е влязла в рудниците и е замерила с уред всяко едно работно място, за да се установи наличието на кислород, както и дали има вредни съставки, след 46 дни престой. След констатацията, че може да се започне работа е подписан протокол.

Вчера работниците  получиха и нови работни облекла и предпазни средства, раздадени им бяха  каски, лампи, самоспасители, дрехи и ботуши.

„Всички стари проблеми остават в историята и от днес, 17 април, рудниците в Мадан имат нова история”, радостно обобщи синдикалният лидер на миньорите от КНСБ Румен Каров. И допълни, че 70-те души от първа смяна в рудниците са стартирали работа с голямо желание, но без речи и емоции. След тях поетапно са започнали и групите от по 45 души за втора и нощна смяна.

За да отбележат новото начало, миньорите събирали пари и купили 6 животни за курбан. За пръв път от години подземниците  слязоха на работа под земята не с филия хляб и сирене, а със питателна храна, приготвена от курбана.

Според синдикалния лидер, новият изпълнителен директор на дружеството Сергей Атанасов ще направи добра организация на работа и няма да ощетява работниците, както до сега, като предстои и подписването на колективен трудов договор.

Миньорите пък са амбицирани да докажат на стария собственик Валентин Захариев, че не са мързеливи и „зомбирани хора”, както той ги беше нарекъл.

Новият собственик на рудниците Николай Вълканов изплати всички дължими заплати до края на февруари и осигури нормални условия за труд.При последното си посещение в миньорския град Вълканов обяви, че хората ще получат заплати и за дните на престой през март, когато мините бяха затворени,  а работниците протестираха на площада.

След като миналата седмица сделката за прехвърлянето на „Горубсо" най-накрая бе окончателно приключена, Николай Вълканов каза, че тя е била направена при тежки условия. Задълженията на „Горубсо-Мадан" надхвърлят 30 млн. лв., но Вълканов изрази увереност, че до 15 дни те ще бъдат изчистени. Той добави още, че след месец ще бъде пуснат и рудник „Върба", като ще се разкрият около 700 нови работни места до края на годината.

След прехвърлянето на концесията, трябва да бъде направен цялостен план за изваждането на дружеството от тежкото състояние.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини