Благотворителен спорт "праща" дете от Смолян за операция в чужбана

Благодарение на "Smolyan cup", малката Божидара ще пътува в края на април за операция в чужбина.
Организаторите поеха инициативата да съберат средства за втора очна операция в Германия на Божидара. За целта са нужни общо 2500 лева, с които да се покрият разходите за пътуването и престоя в клиниката, за което семейството на детето няма финансова възможност.

Талантливото момиченце от Смолян, не вижда, но свири прекрасно на пиано, ходи на уроци по народно пеене, рецитира стихчета на немски и е отличничка с помощта на майка си, която е неин личен асистент.

Божидара е едно прекрасно усмихнато дете и се нуждае от помощ.
На Велика събота младежи с големи сърца и състрадателност към ближния играха поредния си благотворителен турнир по футбол, вече известен сред гражданите на Смолян като  "Smolyan Cup".

 До сега те събраха 1100 лв., за да помогнат на малката Божидара да се оперира в чужбина и това ще се случи още този месец.

Към благородната им кауза за пореден път се включиха евродепутатът Владимир Уручев и кметът Николай Мелемов. Те също дадоха своя лепта за малката Божидара.

Тези средства са събрани след 50 изиграни срещи с над 200 футболисти и отбелязани 300 гола в общо 24 часа мачове.
Два от трите благотворителни спортни турнира през месец април вече са в историята, направи равносметка един от организаторите на "Smolyan Cup" Антоан Шотаров.

Той заедно със Стоян и Златан Присадови , Васил Шотаров и Доброслав Петров и тази година продължават инициативата за помощ на деца в нужда чрез спорт.

„Изключително радостен съм, че този месец за пръв път имаше благотворителен баскетболен турнир и в него взеха участие 14 отбора от Смолян, Рудозем, Златоград, Девин и Гоце Делчев”. Турнирът се проведе в залата на ГПЧЕ и бяха събрани 201 лв. за малката Божидара .

След изключително оспорвани и интересни двубои шампион на първия баскетболен турнир стана отборът от Гоце Делчев.
Същия ден в благотворителния футболен турнир мериха сили 24 отбора и 200 футболиста от Смолян и областта.

Турнирът с интерес наблюдаваха евродепутатът Владимир Уручев и кметът Николай Мелемов. Те наградиха победителите и за пореден път изразиха подкрепата си за благородната кауза на младежите. Този път към идеята "Smolyan Cup" да стане международен се присъедини и депутатът Уручев.

„С вас се чувствам по особен начин, зареждате ме положително. Радвам се, че има такива млади хора като вас, ще ви подкрепям и ви пожелавам успех в мисията да помагате на изпадналите в беда.
Вие ни давате пример какви трябва да бъдем - състрадателни, добри и да подаваме ръка на нуждаещите се. И всичко това чрез истинска спортна надпревара”, каза на младежите Мелемов,  който е един от основните им партньори още от създаването на турнира.

Евродепутатът Владимир Уручев се присъедини и спонсорира благотворителния футболен турнир „Smolyan Cup“ 2012. Освен това той поема и  разходите за самото провеждане на турнира..
Всички участници  играха с тениска с лика на Стилиян Петров, с което от Smolyan cup изразиха подкрепата си за капитана на националния ни отбор в борбата му срещу рака. Организаторите, Антоан Шотаров, Младен Кадиев, Димитър Овчаров , Виктор Лалев , Цветан Петров , Васил Шотаров , Златан Присадов , Стоян Присадов , Доброслав Петров и Слави Боюклиев, благориха на всички смолянчани, които ги подкрепиха.

”Родопчани показаха, че са хора с големи сърца”, заявиха единодушно младежите, но не скриха, че все пак е имало и случка, която дълбоко ги е разочаровала.

Леличката, която се явила като охрана в езиковата гимназия, за 7-те  часа на провеждане на игрите, поискала 40 лева възнаграждение, защото стояла в стаичката си.

„Тя е с мъничко сърце и душа. Ето заради такива българи събираме негативи като нация”, коментира Шотаров, разочарован от поведението й.

Идеята на младите ентусиасти да се занимават с благотворителност, се заражда през лятото на 2011 г.

От тогава бяха изиграни 350 мача от над 100 отбора, отбелязани над 1000 гола и събрани 3 350 лв. Средствата са били дарени на коледните празници в Дома за сираци в Широка лъка. Отпусната е била и месечна стипендия в размер на 100 лева в продължение на една година на осмокласник от дома, който ще продължи обучението си в град Смолян и има желание да стане готвач.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини