Посрещнаха Борисов като Цар Освободител в Мадан

Стотици миньори и граждани на Мадан посрещнаха като Цар Освободител премиера Бойко Борисов и министрите на финансите и икономиката Симеон Дянков и Деян Добрев.

Благодарните миньори ги с аплодираха на всяка реплика от трибуната и ги дариха с уникални кристали от подземните недра на Родопите.

 „Това население ви е страшно благодарно”, заяви от името на  миньорите един от водачите на протестите Мехмед Бодуров.

Друг миньор  пък вметна, че е християнин, но поздрави хората с реплика от Корана, така както мюсюлманите подариха на премиера икона със Свети Георги при предишното му идване в миньорския град на 24 март.

Новият собственик на мините Николай Вълканов обра овациите с изявлението, че сделката за „Горубсо Мадан” е официално финализирана и от четвъртък акциите са прехвърлени на консорциума, в който участват „Минстрой” и КЦМ Пловдив. Парите на миньорите за февруари също са изплатени и те за пръв път получават заплати с осигуровки, обяви Вълканов.

За месеца  на стачката- март – заплати ще се дадат в края на месец април, обяви още новият концесионер и допълни, че в четвъртък са платени и борчовете за ток, а ден по-късно са започнали ремонтите на бани, столова, съблекални. Така в първия ден след Великден рудниците започват работа в нова обстановка - с нови облекла и лични предпазни средства.

 Вълканов обяви още, че след 1 месец ще бъде пуснат в експлоатация и рудник „Върба”, за който правителството също е дало концесия на новите собственици на „Горубсо”. Той благодари на премиера Борисов и министрите Дянков и Добрев, с коментара, че без помощта им проблемът с мините в Мадан нямало да бъде решен. "Без намесата на държавата, в сделка между две частни фирми за предприятие с огромни дългове от 35 млн.лв., това не беше възможно".

12 април е бил 30-я  ден от 1 месечното предупреждението за отнемане на концесията, но процедурата вече е прекратена, обяви министърът на икономиката Деян Добрев.

 Освен в „Горубсо”- Мадан в  района има още три концесии - „Върба-Батанци”, „Шахоница” и „Печинско”. Само в рамките на 1 месец след като заработи „Върба-Батанци”,  ще се открият много нови работни места, които до края на годината ще стигнат 700, каза още Добрев. Той обясни,че в рамките на 1 година са дадени над 120 концесии- повече от колкото за 6 години преди това, което означава не само нови работни места.

Дянков: „Честити нови социални осигуровки”

„Благодаря на новия собственик, че не само плаща заплати, а и осигуровки, нещо което е важно и за миньорите, и за държавата, нещо което дълго време не се е случвало в Мадан”, кратко обобщи финансист №1 на държавата.

„Ще питате защо сме дошли?”, в типичния си деректен изказ каза премиерът Борисов и благодари на миньорите, изпълнили до краен предел градския площад.

 Борисов обясни, че като четял вестниците, „разбирал”, че се бил разбрал с Доган, с ДПС, че били направили „някаква уйдурма тука /б.а. в Мадан/, но това е дрън-дрън”, отсече той.

„Ние днес не работим, ние днес правим на хората добрина, това не е работа. Намесихме се не заради Доган, ДПС или уговорка с какъвто и да е човек.

Намесихме се само заради вас, а обратния вариант беше днес да научите, че е приключила концесията и отиваме да чакаме. Искам да ми е чиста съвестта и когато чета, че съм направил нещо лошо, да си спомня за вас и наистина да знам, че ми е чиста съвестта”, заключи премиерът.

На тръгване от Мадан към Кърджали обаче той шеговито подметна:

„И да не пропускаме футбола”, след което покани Вълканов да обяви другата новина за местните хора- че в най-скоро време ще се направи основен ремонт на градския стадион.

На сбогуване Борисов не пропусна да потърси треньора на маданския футболен отбор, с който преди време се зарече да направи мач с Тигрите от „Бистрица”.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини