Зам.-кметът Захариев: „Обвиненията на Дора Янкова за забавените проекти в Смолян са „открито безсрамие и демагогия”

„Нарушения и забавени процедури от предишното ръководство, както и установени  нередности забавиха проекта за Градска среда”, заяви зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев. Така той отговори на обвиненията на бившия кмет на общината Дора Янкова, че се  протакат вече спечелени и одобрени за финансиране проекти в Смолян, визирайки именно спрените през зимата строителни дейности по обновяване на Стария център в града, както и други обекти.

Янкова алармира на брифинг преди дни, че за един от обектите по проекта дори не е избран изпълнител, а общината ще бъде санкционирана ако не го изпълни в срок.

Цялата история на мащабния проект, както и нарушенията по него, обясни зам.кметът, който отговаря за европейските субсидии и програми в администрацията на Смолян.

„На 16 юли 2010 г. е сключен договор за безвъзмездна финансова помощ по проекта за Градска среда. Тогавашното общинско ръководство решава да използва договор с изпълнител още от 2007 г. Подават заявка в МРРБ, че по проекта от 2010 г. за Градска среда ще работят с изпълнители от 2007 г.

МРРБ констатира фрапиращи нарушения по тръжната процедура за обекти в комплекс „Прогресите” в Устово и уведомява общината, че не може да финансира проекта по този договор и ако той бъде използван, ще бъдат наложени  огромни финансови корекции.

Срокът на целия проект е за две години, а предишното ръководство  една година след сключването на договора  за безвъзмездна финансова помощ, изпраща за съгласуване с министерството новата тръжна процедурата .

МРРБ съгласува 5-6 месеца процедурата, а в Смолян тя е получена в края на декември 2011г. , обясни Захариев и допълни, че са направени всички корекции и процедурата е преработена за по-малко от месец.

„Ние сме я обявили в рамките на няколко дни след получаване на окончателно становище от МРРБ, а към момента комисията разглежда подадените предложения  и в най-кратък срок ще излезем с решение за изпълнител”, каза още зам.-кметът.

„Подробно разяснявам всичко това, за да си направят хората извод кой е забавил проекта, кой е искал да „пробута” процедура, в която са открити нередности и как това е отнело една година /при общ срок на договора 2 години/, за да се изготви въобще новата процедура”.

За улиците „Боровец” и „Станковица”  работата е приключила, но още преди да е завършил целият проект, там е констатирано лошо изпълнение, като се надяваме изпълнителят да отстрани дефектите в рамките на гаранционния срок.

На главната улица в Смолян пък процедурата е била обявена през март месец  2011г., при наличието на договор от 16.06.2010г.

Захариев засегна и други проекти, които също са били в пълна каша и протакане.

Лятото на 2011 г. е сключен  договор  за  проекта за Воден цикъл на Смолян по ОП „Околна среда”. Заварихме го без нито една започнала процедура. Поради твърде „компетентното”  предишно ръководство, процедурата за проектиране не е изпратена за съгласуване в Агенцията за обществени поръчки /АОП/ , както е законно за процедури на стойност за над 1 млн. лева, а единствено в МОСВ. Заради тези нарушения се наложило отново да се изпрати цялата документация в АОП и едва след нейното съгласуване, „светкавично” да се обяви процедура по Обществените поръчки.

Така се оказва, че повече от 6 месеца след сключването на договора, е трябвало да се започне наново и да се навакса това, което е пропуснато още от лятото на миналата година. Към момента комисия също разглежда постъпилите оферти и се върви към избор на изпълнител.

А по така наречените „гръцки проекти”, по които са сключени договори през април 2011 г.,  новото ръководство на общината е заварило единствено избрани екипи, без нито един договор с изпълнител.

„Към момента сме обявили почти всички открити процедури по проектите, а по доста от  дейностите вече имаме избрани изпълнители”, обобщи зам.-кметът.

„Съветвам госпожа Янкова да влезе в публичния регистър на АОП и да види колко процедури и поръчки сме обявили в рамките на пет месеца. И то процедури, които трябваше да бъдат придвижени много по-рано. В този смисъл се радвам, че не работим със старото, „светкавично” темпо и се надявам, че ще приключим всички проекти успешно, макар забавянията, които са генерирани все още да поставят под опасност доста от проектите”, заяви Захариев и допълни, че изнесените от него данни са публични факти, които могат да бъдат проверени посредством документи, кореспонденции, публични регистри и т.н.

„Всичко друго е евтин популизъм, открито безсрамие, демагогия и опит за замазване на собствената им „каша”, на която за нещастие всички граждани са свидетели и потърпевши”, заключи Захариев.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини