19 деца в Смолянско не са ваксинирани заради отказ на родителите

Д-р Мими Кубатев,шеф на РЗИ в Смолян беше домакин на срещата в родопския град, посветена на ваксините

Имунизациите спасяват човешки живот. Спирането им ще доведе до завръщането на най-страшните болести от миналото. Около това становище се обединиха специалисти по време на кръгла маса „Ваксините–здраве в бъдещето", която се проведе в Смолян. Инициативата, организирана от Регионалната здравна инспекция, Ротари клуб-Смолян и фирма „Claxo Smith Kline" постави началото на изявите във връзка с Европейската имунизационна седмица в страната. Форумът бе открит от кмета на общината Николай Мелемов, който изрази готовност и за бъдещо сътрудничество по въпросите, касаещи подобряване здравето на населението. Участие в срещата взеха лекари, медицински специалисти, граждани, студенти и журналисти.

 „Ваксините са едно от най–големите постижения на профилактиката, защитаващо не само отделния индивид, а и цялата общност. Като мощно средство срещу инфекциозните болести, те доведоха до промени в човешката история с изкореняването на много страшни инфекциозни болести, причинили в миналото масови бедствия и мор сред хората. В наши дни не познаваме болести като вариола, чума, холера, дифтерит. „Промени се и нашата памет, което вероятно е една от причините сега много хора да имат различно отношение към ваксините и да се появи антиваксиналното движение в Европа през последните години", каза директорът на РЗИ–Смолян д-р Мими Кубатева.

Родители отказват ваксини заради инфо в интернет

Д-р Мими Кубатева посочи, че случаи на отказ от задължителните имунизации има и в Смолянска област. Директорът на дирекция „Надзор на заразните болести" д-р Сийка Чернева уточни, че до момента 19 деца до тригодишна възраст от общините Смолян, Мадан и Рудозем са без извършени имунизации заради отказ от родителите по различни причини–страх от нежелани реакции, прочетена информация в интернет, убеденост, че хомеопатичните препарати заместват ваксините.

„Поканихме тези родители да присъстват на форума, за да дадем повече яснота за ползите от ваксините и реалните рискове от тежките усложнения при ваксинопредотвратимите болести, ако децата не са имунизирани", каза д-р Кубатева. Полиомиелитът е едно от най-страшните, тежки и фатални заболявания, предизвикващи парализа до 48-ия час от заразяването. Може да се развие във всяка възраст, но засяга най-вече децата.

Д-р Дариткова: Календарът с имунизации е успех в здравеопазването

Според председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова, която беше гост на форума,  имунизационният календар в България е едно от добрите неща в областта на здравеопазването, особено след неговата актуализация през 2010 г. и въведената от 2012 г. ваксина срещу човешкия папилома вирус.

Предприети са и конкретни мерки за повишаване на имунизационния обхват, като получаване на детски надбавки след представяне на бележка за извършена ваксинация и ангажиране на повече здравни медиатори за работа в ромските общности.

Въпреки това се счита, че продължаването на инвестициите в превенцията и профилактиката, и във ваксини, е инвестиция в бъдещето на нацията.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини