Седмица на младите хора започва в Смолян по европроект

Седмица на младите хора започва по проект „Чуй младежите” в Смолян, който се реализира с финансовата подкрепа на програма „Младежи в действие” на Европейската  

комисия, съобщиха организаторите от Сдружение „Екосвят Родопи”. Проектът стартира с конференция на 19 и 20 април, а целта е да се свържат максимален брой представители на младежи, неправителствени организации,  държавни и общински институции, имащи отношение към политиките за младите хора.

Ще се създадат работни групи за съвместни действия и стратегии по приоритетите на младежката политика в Смолян, които ще се определят на самата конференция.

Проблемите на младежите в неравностойно положение и със здравословни проблеми, както и на млади майки с малки деца, ще бъдат сред основните социални акценти на работните групи, както и възможностите за работа с тях. Ще се засегне и болезнената тема за безработицата сред младите хора, както и политиката спрямо учащите в Смолян и областта. На конференцията ще се обсъди как на практика самите младежи могат да се включат в местното управление и гражданските структури, при вземане на решения, които ги касаят.

По проекта са предвидени и редица инициативи, които започват на 16 април с изложба на младежки проекти, финансирани с европейски пари. От 16 до 22 април ще има Младежки радиомаратон – серия радиопредавания от младежи за младежи, отразяващи дейностите по проекта и фокусирани върху Международната седмица за младежка активност и Дните на младежка активност в Смолян.

  На 17 април от 17 ч.  ще се открие изложба от фотоконкурса „Гората и климатичните промени” - Фоайе на Младежки дом Смолян.

  На 18 април в Младежки информационно-консултантски център ЯКО - Смолян

от 15 ч. ще бъде представена Програма „Младежта в действие“ и  възможностите за образование и работа на младите хора в Европейския съюз. Участниците ще се запознаят и с възможностите на Европейския портал за обучение PLOTEUS, Мрежата EUROGUIDANCE, европейският портал за професионална мобилност EURES и   доброволчеството като начин на живот в България и в европейските страни.

На 20 април от 15 ч. ще се направи Демонстрация на извършеното и наученото по проекти финансирани от ЕС.

 Ще бъдат наградени и 10  от младежите, участвали във Фотоконкурс „Гората и климатичните промени”.

 Програмата е отворена за участие и представяне на младежки дейности и инициативи в рамките на  Световните дни на младежката активност.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини