Път за милиони евро край Смолян, вече е дупка до дупка

Димчо Михалевски ще сезира министърa на Регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова за лошото състояние на обновения с 11 млн.евро път между селата Соколовци и Средногорци.

36-километровото трасе бе рехабилитирано преди 2 години с пари, осигурени по програма ФАР на ЕС и националния бюджет. Михалевски обясни, че само след две зими асфалта е износен, пътят е обсипан с дупки и цепнатини, и прилича на шосе, асфалтирано преди 14-15 години.

В момента фирмата, която е извършила асфалтирането прави и  кърпеж, което е абсолютно недопустимо, тъй като догодина дупките ще се покажат отново, коментира депутатът от опозицията в Смолян.

Според него, причината новия път да се разбие е некачественото полагане на асфалта. Материалът е каран от много далеч и е нямал нужната температура за полагане, а освен това няма и достатъчно битум, от който явно е пестено.

Михалевски припомни, че лично е подписвал договора, който бил изряден и много добър. В мандата на Тройната коалиция обаче са изпълнени само подпорните стени, които са направени много добре, а асфалтирането е започнало в първите месеци от мандата на ГЕРБ.

Според Михалевски фирмата изпълнител умишлено е бавила асфалтирането, тъй като през 2008- 2009г. е регистрирано поскъпване на горивата. Той нарече смешни доводите, че дупките и неравностите са се получили в резултат на опесъчаването през зимата със сол от Египет.

„Сол от Египет по нашите пътища се хвърля от средата на 90-те години и до момента няма данни тя да е причинила разваляне на пътищата”, категоричен бе инж. Михалевски.

Той настоя да се потърси отговорност от лицата, които са осъществявали надзор на асфалтирането и са допуснали подобни нарушения, а шосето да се фрезова и асфалтира наново, защото при проверка от ЕС ще ни се наложат санкции. Той добави, че подобни некачествени пътни отсечки има на още няколко места в България.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини