Паднаха първите жертви на стръвница за тази година

Стръвницата, която миналата година причини редица щети в района на община Баните, се събуди и отново започна да напада стопанствата в  района.

Първата щета за тази година са две телета, които изчезнали от стадото на Зюмбюл Мехмедова от село Сливка. Стадото от няколко крави и телета на жената излезнало на паша на 1 април, но вечерта две от малките животни липсвали.

След като обиколила района да ги търси, на другия ден стопанката подала сигнал в екониспекцията в Смолян. Комисия от експерти  открили двата трупа в район доста далеч от селото. Телетата били удушени, едно от животните било само нахапано по задните бутове, а другото разпорено.

  Комисия направила оценка на нанесените щети и по безспорен начин е установила, че нападението е направено от мечка стръвница. За това говорели и оставените следи в района, както и начина по който са били убити животните.

Екоинспекцията в Смолян ще изготви предложение за обезщетение по пазарни цени за нанесените щети до МОСВ.

Това е първата констатирана щета от мечка върху селскостопанското имущество за тази година. В района на Баните преди две години бяха най-драстичните нападения от стръвници, при които беше убит мъж от село Кутела и разкъсана жена от близкото село Малка Арда. Тогава 65 годишната жена оцеля на косъм, а в последствие осъди еко министерството.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини