„Горубсо Мадан” чака „зелена светлина” от Инспекцията по труда

Днес след обед, в миньорския град пристигна комисия от Пловдив за проверка на запечатаните рудници.

Седмица след развръзката в „Горубсо Мадан” рудниците все още са затворени и не работят. Над 700 миньори, които протестираха повече от 3 седмици на площада пред управлението на дружеството, очакваха 2 април да е първият им работен ден след стачките и продажбата на минното дружество на консорциума на Николай Вълканов и Никола Добрев.

На 2 април обаче изтече срокът за изпълнение на предписанията, дадени от Инспекцията по труда, заради груби нарушения по безопасността на труда в мините.

Те бяха запечатани на 7 март заради констатирани редица нарушения, а малко по-късно заради големите борчове на бившия собственик Валентин Захариев, беше спрян и токът в рудниците.

Ръководството на дружеството и миньорите вчера очакваха да пристигнат представителите на Инспекцията по труда от Пловдив, които да извършат оглед и на място да проверят дали направените предписания за безопасен труд вече са факт.

Преди почти месец, инспекцията затвори рудниците заради липса на самоспасители за миньорите, изтекъл срок на годност на каските, както и липса на други лични предпазни средства, осигуряващи безопасен труд под земята.

Проверките ще проследят дали нередностите, довели до затварянето на рудниците вече са отстранени, както и дали към момента е безопасно да се възстанови рудодобива след почти 1 месечен престой.

Според синдикалния лидер на миньорите Румен Каров, сделката за продажбата е на последен етап, тъй като все още не е подписана от Никола Добрев. Това обаче се очаква да стане факт до края на седмицата и ако инспекцията даде зелена светлина, трябва да започне и реалната експлоатация на мините.

Миньорите в Мадан вече поизтрезняха от първоначалната радост, а получените заплати вече свършиха. Хората започнаха да се притесняват от продължаващото втора седмица бездействие и редицата неясноти по отношение на новото ръководство на дружеството, както и ред други битови и комунални въпроси, които висят.

„Успокояваме ги, че всичко е наред и няма да има повече спекули и лъжи в „Горубсо Мадан”, обясни синдикалният водач Каров и допълни, че всички са в очакване до края на седмицата да започнат работа.

И той обаче не е наясно как ще се реши въпросът с работното облекло и храненето на работниците, тъй като към собственика на столовата, обслужвала до сега миньорите също има неплатени задължения от наеми .

Междувременно миналата седмица Районна прокуратура в Мадан е разпоредила да се извърши проверка на минното дружество „Горубсо Мадан”.

Проверката  срещу Валентин Захариев е започнала след сигнал от миньорските синдикати в града.

В декларация до прокуратурата над 700 миньори са поискали бившият вече концесионер и собственик на рудниците Валентин Захариев, да бъде арестуван и разследван. Освен за забавени с месеци заплатите на работниците и потресаващо тежките условия на труд под земята, синдикатите са дали и други сведения и данни в прокуратурата.

Едно от основните обвинения на миньорите е, че Захариев от поне 1 година не е внасял осигуровките на работниците си. Заради това миньори със стаж и години за пенсия не могат да се пенсионират  и сега трябва да се върнат на работа , за да доработват за стаж.

През последните 4 години в пенсия са излезли около 500 души и простата сметка показва, че за 12 –те месеца, в които Захариев не е осигурявал миньорите, около 125 души не могат да се пенсионират..

На 2 април, част от миньорите вече са били извикани в полицията в Мадан , за да дадат обяснения по декларираните обвинения към Захариев.

„Разпитваха ни за какво го обвиняваме и разказахме как стоят нещата със социалните осигуровки, как колегите не могат да си получат пенсиите заради този измамник, който на всяка крачка лъже”, обясниха част от разпитваните миньори в Мадан.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини