Фонд за деца със специални потребности искат родители от Смолян

Родители поискаха да се създаде специален фонд за подпомагане на деца със специални образователни нужди и поискаха помощ от местната власт в Смолян.

Идеята беше поставена директно пред кмета Николай Мелемов, който днес се включи в дискусията, посветена на 2 април. Денят е обявен от ООН за Световен ден по въпросите на аутизма. По този повод Ресурсният център в Смолян, съвместно с Регионалния Инспекторат по Образованието и Фондация "Стъпка за невидимите деца на България", организират информационна кампания по проблемите на децата с аутизъм, която стартира на 30.03.2012 г.

В инспектората и центъра за работа с децата са организирани изложби от творби на деца с разстройства от аутистичния спектър и техни приятели.

Децата с диагноза „аутизъм” в Смолянска област са общо 22, стана ясно на днешния Ден на отворените врати в Ресурсния център в Смолян. 

Директорът му Мария Семерджиева възнамерява освен за информиране на обществото, в тези дни да се изготвят и конкретни предложения, за да се ангажират с тях съответните институции.

„Този ден е важен, за да се повиши осведомеността за аутизма, да се събуди общественото съзнание за проблемите на това състояние и да се насърчи ранното диагностициране и ранната интервенция”, коментира Семерджиева.

Факт е обаче, че аутизмът все още не достатъчно популярно сред обществото заболяване, свързано с поведенчески отклонения още в детска възраст.

Обявеният от ООН 2 април за Ден по проблемите на аутизма, е свързан със загрижеността по отношение на високата степен на аутизъм при деца във всички региони на света и последвалите трудности при тяхното развитие, но този ден има за цел и да почете уникалните таланти и способности на хората с аутизъм, коментира още Семерджиева.

Тя допълни, че когато хората знаят повече, тяхното отношение и нагласи се променят –  провокира се тяхната толерантност и съпричастност, улесняват се процесите на интеграция в училището и обществото.

Друг безспорен факт обаче е и липсата на социална и здравна организация по проблемите на тези деца.

В Смолян няма детски невролог и други специалисти, от които се нуждаят невръстните пациенти с тази диагноза, споделиха родителите.

Кметът Мелемов обеща подкрепа за Ресурсния център и коментира, че децата на Смолян не трябва да се делят според правомощията на отделните институции.

„Те са нашите деца и ние трябва да им помогнем, за да се чувстват добре. Заставаме зад вас и Ресурсния център, който влага душата си при работата с децата”, обяви на срещата кметът

Той изрази готовност да се създаде общ механизъм, по който Общината да помогне в работата на Ресурсния център и лично се ангажира да съдейства за договаряне на специалисти от други здравни заведения, които да  преглеждат децата в Смолянската болница.  

Секретарят на общината Замфир Копчев пък предложи, след изясняване на статута и формата на Специализирания фонд, да се направи връзка между родителите, бизнеса и неправителствените организации.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини