Девин иска държавна помощ за болницата-иначе ще има масови протести

Населението на Девин се вдига на протест няколко пъти през 2011г. но до сега мерки не са взети и болница в града и околните общини няма. Снимка в. "Отзвук"

Община Девин с официална декларация зове правителството за помощ, за да се възстанови работата на затворената от началото на юни 2011г. болница в града.

Хората предупреждават, че зреят граждански бунтове и търпението на населението в трите общини Девин, Борино и Доспат, които болницата обслужваше до преди 10 месеца, вече е изчерпано.

Нарочният документ беше единодушно гласуван от общинския съвет в града на минералната вода. След гласуването в четвъртък /29 март/, апелът беше разпратен до всички институции, свързани със здравеопазването в България.

Ако в скоро време няма предприети действия от страна на компетентните институции, свързани със здравеопазването, има голяма вероятност местното население да започне граждански протести  и гладни стачки, тъй като проблемът, е жизненоважен за жителите и гостите на трите засегнати общини, и е с огромна социална и обществена чувствителност, пише още в декларацията.

ОбС – Девин настоява проблемът изложен в настоящата Декларация да бъде включена в дневния ред на Изнесеното заседание на МС на Република България, което се очаква да се проведе  в Смолян в края на април или началото на май.

Да се запази статута на МБАЛ- Девин, като болница за активно лечение, която обслужва трите Общини – Девин, Борино и Доспат, поискаха още в декларация общинарите в Девин.

Най-тревожната статистика след спирането на работа, поради финансов колапс на МБАЛ на 05.06.2011г., са зачестилите  смъртните случаи на път за друга болница.

„Поради липса на финансови средства хората отказват да пътуват до областната болница, което води до влошаване на състоянието им и до смъртни случаи по домовете и на път за Смолян, въпреки че са здравноосигурени и имат право по Конституция и по Закона за Здравето на своевременна и достъпна медицинска помощ”, алармира Общинският съвет.

Сред основните искания са и справедливото разпределяне на лечебните заведения за болнична помощ в Областната здравна карта, както и специален статут и субсидиране от държавата на лечебни заведения в отдалечени, труднодостъпни и погранични райони с лоша пътна инфраструктура и пръснати населени места, каквато е девинската лечебница.

Доводите на Общинският съвет в Девин са, че според  географската карта на Област Смолян е видно, че болничните заведения на територията и са неравномерно разпределени – в две трети от нея са разположени три лечебни заведения за болнична помощ, отстояващи на около 20-25км. една от друга, а в останалата 1/3 част няма такова лечебно заведение.

В мотивите към декларацията, общинските съветници цитират Закона за Лечебните заведения,  който гласи, че труднодостъпен е районът, в който до най-близкото лечебно заведение за болнична помощ, пътят със специализиран автомобилен транспорт е над 60 минути.

Най-отдалечени точки в района са: с.Осиково – отстоява на 43км., с. Кестен – на 35 км., с. Црънча – 60 км. от град Девин, които разстояния при добри климатични условия се изминават за около час и тридесет минути, а до Смолян още  час и десет минути със специализиран медицински транспорт.

Кадровата политика също трябва да бъде адекватна, нужни са нови  критерии за малките болници в такива райони, настояват съветниците в Девин. Завишените критерии по клинични пътеки и изискванията за нива на компетентност на лекарите, изключително затрудняват набавянето на специалисти в малките болници. Въпреки това лечебното заведение в Девин е успявало да се справи с основната си дейност, макар че през последните 4г. липсва пазар на труда на медицински кадри, поради преустановяване на нови специализанти, пише още в декларацията.

Съветниците настояват още да се потърси административна и наказателна отговорност  от бившия изпълнителен директор на МБАЛ- Девин, който и в момента заема пост в Министерство на Здравеопазването – Дирекция „Болнична дейност”.

Общински съвет в Девин призовава компетентните държавни институции, да проверят дали здравното заведение не е доведено умишлено до фалит.

„По направените до момента одити на „МБАЛ – Девин” има съмнения, че болницата е доведена умишлено до фалит, тъй като от една добре работеща болница само за три години – о т 2008г. – 2010 , тя натрупа задължения над 1,8 милиона лева” пише още в официалната декларация.

До този резултат се стигнало заради безстопанственото и безотговорно поведение на Общината, както и лошия мениджмънт на Управителния съвет на болницата. Населението на трите общини няма никаква вина за това. Два милиона лева разделени на броя на жителите на района означава, че цената на един човешки живот в нашия регион струва 78 лева.

Общински съвет – Девин напомня, че работещите в МБАЛ – Девин бяха  оставени без трудови възнаграждения в продължение на шест месеца, което доведе до отлив на медицински специалисти. До момента те не са изплатени, а медицинските работници бяха принудени да запорират движимата собственост на болницата.

Освен до премиера Бойко Борисов, шефа на НС Цецка Цачева и президента Росен Плевнелиев, копие ще получат и министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, омбудсманът на Републиката Константин Пенчев, председателят на БЛС и шефът на комисията по здравеопазване в парламента д-р Даниела Дариткова.

На местно ниво апелът на хората от трите общини, които са без здравно заведение от  юли миналата година е изпратен до областния управител Стефан Стайков, както и директорите на Здравната инспекция и РЗОК д-р Кузман Гелов и д-р Мими Кубатева.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини