Антимафиоти разследват доноса срещу областния управител на Смолян

Спецовете от сектор “Борба с организираната престъпност” в Областната дирекция на полицията в Смолян, ще нищят анонимката срещу областния управител на Смолян инж. Стефан Стайков.

Проверката срещу неизвестен извършител е започнала след разпореждането на районната прокуратура в областния град.

Разследването се поема от антимафиотите, заради използването на компютърни системи и интернет, обясни говорителят на прокуратурата Иван Спиров.

В рамките на 1 месец  трябва да се установи има ли извършено престъпление „набедяване” според Наказателния кодекс, а срокът е скъсен заради огромния обществен интерес, предизвикан от анонимния донос.

Протестната декларация, адресирана до премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов, беше разпратена по електронната поща до всички медии в Смолян на 19 март тази година.

В нея се съдържаха редица обвинения срещу областния управител Стефан Стайков,

 написани на официална бланка с логото на ПП ГЕРБ, както и координатите на офиса на партията в Смолян.

Повечето от тях звучаха като махленска клюка, но пък заблуждаващо бяха подписани от името на членовете на партия ГЕРБ в Смолян.

В декларацията менте бяха изложени редица „факти”, дискредитиращи работата и поведението на областния управител спрямо структурите на партията в областта.

Авторите на писмото обвиняваха областния управител и в икономически и лобистки злоупотреби, като подпомагал партийни фирми от кръга на ДПС и БСП.

В доноса беше замесено и името  на бившия заместник на губернатора и настоящ депутат от ГЕРБ Недялко Славов.

От партията в Смолян обаче категорично отрекоха да стоят зад анонимката.

Прокуратура и БОП ще трябва  да установят не само кой е авторът на „протестната декларация”, но и евентуалните получатели на имейлите с нея.

Ще се провери изпратени ли са декларацията и данните в нея на надлежен държавен орган, кой я е получил и само до медиите ли е била подадена.

Ако извършителят се открие и се докаже вината му по закон го грозят от 1г. до 6г. лишаване от свобода.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини