Питбулът, нахлул в детска градина не бил регистриран в община Смолян

Кучето, което изплаши до смърт  децата в детска градина „Родопчанче„ в смолянския квартал „Райково” се оказа, че не е регистрирано.

След инцидента, станал в понеделник, полицията започна издирване на собственика на животното, което по видими белези е било домашно. За това сочела и  каишката на врата, както и външния вид на песа от порода „Питбул”.

Днес/сряда/ собственичката на животното, 68 годишна смолянчанка доброволно е отишла в общината, за да се изясни злополуката с Питбул-а, който бил нейна собственост. От медиите стопанката научила за инцидента в детската градина, станал  в нейния квартал. Останала шокирана, когато съпоставяйки фактите разбрала, че нейният домашен любимец е бил нападателят на децата. Жената си  спомнила , че в злополучния ден намерила питбула отвързан да обикаля пред дома й.

Така се досетила, че звярът, нахлул в двора на детското заведение, всъщност е нейното куче. Междувременно полицията започна издирване на собственика на животното, което наплаши до смърт децата и учителите в ОДЗ „Родопчанче”.

Вчера жената сама  се явила в общината, а по-късно и в полицията, за да даде обяснения.

Пред съответните органи тя заявила, че животното е било закупено съвсем скоро и затова още не е било регистрирано, както изисква общинската наредба.

 Тя обаче го описала като добронамерено и дружелюбно куче и добавила, че изобщо не било агресивно и зло. Кучето било добре хранено и редовно разхождано, обяснила още стопанката.

В дена на злополуката, песът се отвързал и свободно тръгнал из квартала. По чиста случайност в ранния следобед на 26 март, животното се натъкнало на отключената вратата на детското заведение и нахлуло в двора.

Портата тъкмо била отворена, за да могат родителите да приберат децата си в края на работния ден.

Според стопанката животното се заиграло с децата и им се радвало, но не ги е нападнало. В подобен дух е и докладната, подадена до общината и от директора на детското заведение, обясни секретарят на общинската администрация Замфир Копчев.

„Кучето е влязло в двора малко след 16.30ч., и се заиграло с децата. Разбира се стресът за малките е бил огромен, но едва ли, ако някое от децата действително е било нападнато и  нахапано от кучето, щеше да се размине без сериозни рани, предвид на породата на животното”, коментира Копчев.

На собственичката на Питбула ще бъде наложена санкция, защото домашното животно не е било регистрирано. Освен това, тя косвено е нарушила и изискванията за полагане на достатъчно грижи за надлежна охрана  и обезопасяване на домашния си любимец. Според наредбата на общината глобата за стопани на домашни животни, които не са регистрирали и не са платили данък е в размер на 200лв.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини