Община Смолян вече е собственик на сградата на РДТ „Николай Хайтов”

С решение правителството сградата на Родопския драматичен театър „Николай Хайтов” в Смолян, вече е общинска собственост.

Министерският съвет на днешното си заседание отне от Министерството на културата правото на управление върху сградата и го предостави безвъзмездно на община Смолян.

След проведената реформа в областта на сценичните изкуства, Родопският драматичен театър се сля с ДТ „Николай Масалитинов” – Пловдив, поради което зданието вече не се използва. Общината възнамерява да концентрира голяма част от културните дейности на Смолян и областта в сградата на театъра.

Още през февруари, с решение на Общинския съвет, фолклорният ансамбъл „Родопа” беше преобразуван в регионален културен институт. Идеята е култовият за поколения родобчани ансамбъл,да се помещава в сградата на театъра.

Още преди прехвърлянето на собствеността да стане факт, кметът на община Смолян Николай Мелемов и заместникът му Георги Даскалов направиха оглед на театралния храм.

"Има належаща нужда на първо време от ремонт на покрива, тъй като тече, за което търсим средства. Имаме уверение от Министерство на културата, че ще ни помогне финансово за това", каза Мелемов.
Идеята е след ремонта огромната площ на театъра да се напълни с дейност, като стане културен център на Родопите, в който ще творят редица състави и други културни институции, поясни още градоначалникът.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини