Миньорите си получиха парите и посрещнаха новия собственник на «Горубсо Мадан» Николай Вълканов и премиера Бойко Борисов

 Днешният 24 март за 800 души миньори и служители на „Горубсо Мадан” беше денят на благата вест - след 24 дни протести на площада, лъжливи обещания и безсънни нощи, миньорите получиха заплатите си за няколко месеца назад- повечето имаха да вземат пари от май 2011г.  до февруари тази година.

 Офисите на банките ДСК и „Си Банк” в миньорския град работеха извънредно по молба на премиера Борисов и хората цял ден се редиха на опашка, и теглеха дългоочакваните заплати.

Още от сутринта градът заприлича на пчелен кошер, особено когато се разчу, че идва премиерът, заедно с новият собственик на мините в Мадан и фабриката в Рудозем. Целият град се стече  на площада, където в продължение на 24 дни миньорите ежедневно призоваваха Захариев да им плати и да напусне рудниците, за да се свърши с нечовешката експлоатация, която са търпели в продължение на години.

„Златната кокошка Горубсо спря да снася златни яйца, г-н Захариев, кранчето спря и сега ще потече за друг собственик, който няма да ни нарича „мързели” и „зомбита”, заяви синдикалният водач на протеста Румен Каров от трибуната.

Синдикалните лидери призоваха колегите си да не се напиват от радост и да не правят щуротии на пияни глави, защото е ден зарадост, а не за проблеми. Чуваха се и призиви никога повече да не се купуват лампи и каски, за да работят, но и да не си харчат парите набързо.

Изредиха се благодарности към всички публични институции, граждани и медии, които са ги подкрепили. Тримата лидери на стачката Румен Каров, Мехмед Бодуров и Ваклин Цанов се прегърнаха за победата под бурните възгласи на стотиците на площада. На миньорите пък, водачите на стачката благодариха, че са се държали достойно и не са предизвикали безредици.

Докато от микрофоните се лееха възторжени слова, из тълпата на площада се раждаха новите лафове, за  успеха на миньорския протест от рода : „На "Интертръст” -/б.а. фирмата на Захариев/- лека му пръст”, а едно момиченце помоли да от високоговорителя да предадат на Захариев едно голямо „Довиждане” от него и децата на Мадан .

„Бързо скрийте тези плакатите, те вече не ни трябват, няма да посрещаме Бойко с тях”, нареди един от по-оправните миньори, забелязал останалите от дните на протеста призиви и лозунги

Други пък  призоваха охранителите на „Горубсо” и гражданите,  да сигнализират за всеки опит да се изнесат документи или  материали от рудниците или административната сграда.

През това време водоноски миеха улиците и лъскаха площада в чест на Борисов, който пристигна в ранния следобед  заедно с икономическия министър Деян Добрев и новият концесионер на мините и фабриката в Рудозем Николай Вълканов.

Около 14.30ч. премиерът беше посрещнат с възгласи и ръкопляскания от препълнения площад: „Благодаряим ви, че откликнахте на нашите молби, гражданите на Мадан ви обичат!”, редяха в приветствията си миньорите.

„Не ми беше работа да се бъркам в тази работа - но на времето така се решили,

разпродали са всичко”, обясни премиерът на  миньорите и благодари на банките, които извънредно са работили в съботния ден, за да си вземат хората заплатите веднага.

„Аз още мога да ходя пред хората без да ме бият камъни. На Захариев казах - аз съм по як и мога и бой да нося”, в типичния си шеговит стил обясни премиерът за тежестта на преговорите в петък вечерта.

  Той благодари на новия концесионер Вълканов, който е приел предложението да поеме мините с всички задължения на фирмата, които на този етап надхвърлят 17 млн.евро.

„Но да не се налага да идвам пак”, вметна Борисов.

Вълканов пък благодари на премиера и не скри, че преговорите в петък вечерта са били критични, но се е намерило решение.

„Вие ме познавате, лесно се говори когато се познава отрасъла. Мадан наново ще бъде възстановен,

 с вдигнати глави и самочувствие в отрасъла", каза новият собственик на "Горубсо Мадан". Вълканов обеща не само да се върнат на работа уволнените миньори, но и да се отворят още около 700-800 нови работни места. От понеделник започва закупуването на работно облекло,каски и лампи, после ще се плати тока на рудниците и ще се направи проверка дали след 1 месец престой те са безопасни  за работа.

Вълканов обеща още, че никога повече на миньорите няма да се правят удръжки от заплатите, наричани от стария собственик "санкции по вътрешни правила". Цялата сделка за прехвърляне на собствеността на "Горубсо Мадан" и обогатителната фабрика в Рудозем е струвала на Вълканов 30млн.лв. Това обаче са само старите дългове, без новите инвестиции, които ще се правят за разработване на находищата.

Миньорите подариха на премиера миниатюра с лика на Свети Георги Победоносец, изрисуван на къс руда с кристали.

„Аз съм Мехмед Бодуров, г-н Борисов, и ви подарявам "Свети Георги", за да покажем, че тук в Мадан няма разделение, няма омраза на хората заради религията. Когато погледнете иконата- си спомнете за миньорите от „Горубсо Мадан”, каза един от водачите на бунта, докато предаваше подаръка от името на маданските подземници.

„Скъпите гости са тези, които си отиват на време”, пошегува се Борисов на тръгване и неочаквано попита:

„Абе вие тук футбол не играете ли?  Разбрахме се с вашия отбор за една контрола, ще вземем да направим един мач на отбора на Мадан с „Бистрица”. Ще вземем да дойдем една

събота”, зарече се Борисов.

На площада хората се струпаха около него и дори охраната не успя да ги удържи в мерака лично да му благодарят.

„Това е най-голямото събитие след 1989г. в Рудозем и Мадан, което се е случвало от падането на комунизма! Да сте жив и здрав, благодарим от сърце”- го приветства Кадир Молов –миньор рудник "Петровица".

 „И все да сте така хубав”, вметна една жена от тълпата.

Докато множеството се смееше Борисов отвърна:

„А кажи го това на Неинска, да не каже ,че и теб съм те довел от някъде”. Нестандартният диалог се случи заради обвиненията на Надежда Неинска, че мините са дадени на "Мултигруп".

„Ами, аз съм си от тук, а вие спечелихте сърцата на маданци”, редеше Молов.

„С избори се занимавам само веднъж на 4 години”, отсече Борисов в отговор на възгласите за още един мандат на ГЕРБ и отново го обърна на футбол.

„Вие не гледате ли мачове тука?”, а местните запалянковци контрираха, че като дойде за контролата ще види как играят.

„Ще дойда, тромав централен нападател съм",

 заключи Борисов, но вбесен от коментарите на бившият лидер на СДС Надежда Михайлова, сега Надежда Неински, че направил сделка с „Мултигруп” побърза да си тръгне.

А след него започна веселието, на площада се раздадоха 30 бутилки шампанско, дарени на миньорите от местен собственик на заведение в града. Едни вземаха по цяла бутилка, други пък се задоволиха само с по чаша-всеки според "жаждата" за глътка пенлива надежда...

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини