Миньорите от Мадан готови за гражданско неподчинение

Миньорите от Горубсо-Мадан са в готовност за гражданско неподчинение и блокиране на границата с Гърция, ако до довечера не получат работните си заплати - това заяви за Дарик Румен Каров от КНСБ. По думите му работниците от двата рудника ще блокират граничните пътища в понеделник, освен ако не им бъдат преведени дължимите суми за заплати.

Днес е 23-ят ден от началото на миньорските протести в Мадан. Работниците настояват за прехвърляне на концесията на рудниците от Валентин Захариев към нов концесионер. Трима са кандидатите за бъдещи концесионери, съобщиха от ръководството на КНСБ. Лидерът на конфедерацията Пламен Димитров заяви, че от новия концесионер ще се иска ангажимент по изплащане на заплатите и осигуряване на нужните средства за безопасния труд на работниците. Синдикатите се сезирали прокуратурата във връзка с финансовото състояние на Горубсо и настояват за пълна данъчна ревизия на сделките на Валентин Захариев.

Скрити задължения на Горубсо на стойност 12 милиона евро са разколебали кандидат-концесионерите, обясни лидерът на КНСБ Пламен Димитров и подчерта че в следващите два дни се очаква заявката на някой от тримата кандидати за поемане на концесията на затворените рудници. Остава и вариантът с развалянето на концесията, който според Димитров не е изгоден за миньорите: „Ако стигнем до разваляне на концесията, това означава уволнение на работниците, излизане на борсата и всъщност изчисляване на обезщетения, които зависят от индивидуалните им конкретни размери на възнагражденията и редовността на плащанията в двугодишен период назад. Може да има дупки в някои от плащанията, което да създаде допълнителни проблеми в размера на тяхното обезщетение".

Румен Каров от местната организация на КНСБ също настоява за прехвърляне на концесията: „Да си подаде г-н Захариев акциите на друг концесионер и веднага сме готови да влезем на работа, когато това стане факт. Продължаваме да се трудим за спасяване на нашите деца". Миньорите от Горубсо получават само 60 процента от размера на заплатите си от май миналата година, от 3 години са без осигурено работно облекло, а от днес децата им не ходят на училище, защото няма пари за джобни.

От КНСБ припомнят предложената преди няколко месеца промяна в закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя, според която натрупаните във фонда за гарантираните вземания пари да могат да се използват при временни финансови затруднения на фирмите.

Източник: Дарик

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини