Хепатит паникьоса центъра за деца с увреждания в Димитровград

Случай на хепатит А в Дневния център за деца с увреждания в Димитровград регистрират от тукашната здравна инспекция преди дни. Заболяло е 10 годишно момченце, което е потребител на услугите в центъра. От вчера болното дете е настанено в Инфекциозно отделение на хасковската болница за лечение. 

Случаят обаче предизвика паника у персонала на центъра. Пред журнаристи днес директорът Мара Янева коментира, че са взети всички необходими мерки и няма място за притеснение.

Янева разказа, че родителите на 10-годишното момченце първи подават сигнал, че вуйчо му е болен от хепапит. Това се случва на 20 декември 2011-та година. Детето веднага е спряно от посещение в центъра и от него е изискано да направи изследване и да донесе бележка от личния лекар.

На 27 декември родителите представят бележката от джипито д-р Бояджиева, че то е клинично здраво. "Бележката има печат и няма основание на което да го спрем да посещава Дневния център" обясни Янева. Тя поясни, че по Коледните и Новогодишни празници социалното заведение за деца с увреждания е почивало.

След празниците микробусът отива да вземе детето с увреждания от мястото където живее, но родителите съобщават, че то е болно. Медицинската сестра е тази, която приема децата, идващи дневния център. Тя първа прави филтъра на посещенията и установява дали има болни, подчерта Янева. От нея директорката научила, че момченцето е със съмнения за инфекциозното заболяване. Резултатите от изследването излизат вчера в 17:30, когато става ясно, че диагнозата е хепатит. Тогава са били уведомени и специалистите от Здравната инспекцияв Димитровград и Хасково, които предписват засилена хигиена в центъра и на постелъчното бельо.

Има бележка от личния лекар, която показва, че детето е клинично здраво, казва директорът Мара Янева

Че директорът на Дневния център за деца с увреждания е подходил не достатъчно сериозно към проблема, смята  шефът на Комисията по здраеопазване към Общинския съвет д-р Вълчо Митрушев. Именно при него е подаден сигнал от персонала на центъра за небрежно отношение по въпроса, работещите там го потърсили за съдействие, защото твърдели, че не са били уведомени за съмненията за хепатит в социалното заведение. Митрушев твърди, че представената от родителите на болното дете бележка е без амбулаторен номер, който се поставя след като е заведена в книгата за посещения.

Д-р Митрушев твърди, че представената бележка от родителите на детето е без амбулаторен номер

На задължителни изследвания са подложени сега работещите и персоналът на Дневния център за деца с увреждания. Те се станат ясни след 20 дни, когато ще е ясно има ли нови случай на вирусното заболяване.

Бележката, за която д-р Митрушев твърди, че е без амбулаторен номер

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини