Решено: Площадът пред бившето кино "Дружба" вече е "Поезия"

"Поезия" се нарича вече площада пред бившето кино "Дружба" в Димитровград

"Поезия" се нарича вече площада пред бившето кино "Дружба" в Димитровград. Това стана ясно след решение на местния парламент днес, което бе взето при обсъждане на нарочна докладна. Нейното оригинално съдържание включваше предложение на Стефан Димитров и Калина Монева мястото да носи името на първия демократичен президент у над д-р Желю Желев.

По време дебатите, в които участваха съветници от различните групи, бяха изложени доводи в подкрепа и против докладната.

В залата присъстваха и представители на културната общност, която с обръщение към местната власт поиска мястото да носи името "Поезия". От тяхно име говори доайенът на поетите тук Кръсьо Кръстев. Той каза, не бива темата за площада да се политизира. 

Стигна се до значението и ролята на д-р Желю Желев в политическия живот в първите години на демокрацията, както и за идването му тук през 90-те години на миналия век.

Името на д-р Желев като достоен политик защити съветникът Данчо Данев, който посочи че благодарение на неговата далновидност и авторитет не позволи да има кръвопролития в България.

"Проблемът явно е, че д-р Желев не е поет, а писател, при това радетел за свободата на словото за което е бил и  репресиран от тоталитарната власт", изрази позицията си Тодор Ташев.

Кметът Иво Димов припомни, че не са минали и 40 дни от смъртта на д-р Желев, за да се повдига темата за именуване на площад на негово име и то точно в Димитровград.

Снимка, доказваща присъствието на първия президент пред кино "Дружба" през 90-те години показа Калина Монева. Тя подари и книга на д-р Желев на представителите на БСП в залата, като каза, че в нея се съдържа и много от историята на тяхната партия.

Шефът на комисията по култура Христо Цветков подчерта, че с колегите му нямат становище, защото не е било внесено при тях разглежданото предложение. Цветков направи редакция на докладната - вместо "Д-р Желю Желев" името да е "Поезия". Това бе подкрепено от 21 съветници, 4 бяха против, а 7 гласуваха "въздържал се".

В заключение единият от вносителите - Калина Монева заяви, че се радва, че площада най-сетне има своето име.

Представителите на културните среди, които се застъпиха за името "Поезия" също присъстваха в залата

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини