Повдигат пак въпроса за името на площада пред бившето кино "Дружба"

На предстоящата сесия в четвъртък ще бъде повдигнат пак въпроса за името на площада пред "Дружба"

Своята позиция защо площада пред кино "Планета" да се именува на името на първия демократично избран президент д-р Ж.Желев изложи днес пред журналисти Стефан Димитров. Председателят на ОбС е вносител на предложението си, заедно с колежката си Калина Монева. Докладната ще се разглежда на сесия на ОбС този четвъртък.

Според Димитров, на този площад е проведен първия демократичен митинг тук, макар Ж.Желев да не е присъствал лично. Д-р Желев е част от прехода, заяви шефът на Общинския съвет.

Димитров показа пред медиите и обръщение, подкрепено от културни дейци от Димитровград, които настояват пред местната власт площада да носи името "Поезия".

"При мен има едно обръщение до ръководството на Община Димитровград, записани са страшно много хора, но за съжаление има само един подписал се - директорът на библиотеката Петко Каневски. В този списък прави впечатление, че част от дейците са служители в общински културни институции, посочи Димитров.

"Виждам хора, които са забравили да отстояват принципите на институциите, които представляват", заяви по повод обръщевието Димитров, визирайки работещи в музеите, библиотеката, театъра и др.

Шефът на ОбС допълни, че за съжаление в последните години в Димитровград няма поезия: "Дори когато говорим за дните на поезията, те вече се съсредоточиха в един ден и в парк "П.Пенев", а не на този площад, както бе преди".

Припомнено бе също, че преди две години бе сформирана комисия, която трябваше да предложи подходящо име на площада пред бившето кино "Дружба". 

Dimitrovgrad.bgvesti.net

 

 

Цялото съдържание на обръщението вижте по-долу:

Обръщаме се към Вас с ясната и категорична позиция, по отношение на евентуалното наименуване на площада пред комплекс „Планета-Пайнер” на името на покойния експрезидент Желю Желев. Доброто име на Желю Желев, както от нас, така и от младите хора на България се свързва с началните години на прехода, възприемани като време на нравствен, културен и икономически упадък! В исторически план – трябва да мине време, за да се даде една по-достоверна оценка на личности и събития!

И най-важното, за нас димитровградчани е, че този площад е свързан с чудесната скулпторна композиция „Колона на изкуствата” на големия творец Крум Дамянов.

Още преди три десетилетия гражданите на любимия ни град я кръстиха „Трите музи” ( на изкуствата). Преди петнадесет години достолепния общественик Г. Василевски предложи площада да се наименува – площад „Поезия” и то не заради самоцелната естетика на тази дума. А защото на този площад се провеждаха десетки пъти празниците на поезията „Пеньо Пенев”! Тук звучаха гласовете на творци като Валери Петров, Булат Окуджава, Христо Фотев, Павел Матев, Николай Кънчев, Стефан Цанев и десетки други, които получаваха своето творческо признание от димитровградчани и високата награда носеща името на духовната емблема на града Пеньо Пенев, именно на този площад!

 

Господа държавници,

 

още веднъж се обръщаме към Вас да се опрете на народната мъдрост: „Десет пъти мери, веднъж режи!”

А нашата позиция относно името на площада е ясна: площад „ПОЕЗИЯ” – първо защото има история тук, второ защото името носи своята у н и к а л н о с т (поне в Европа няма площад с такова наименование!) и не на последно място ако разлистите вестниците от 1998, 1999, 2000, 2001 г. и т.н. ще се убедите, че там навсякъде се акцентува на това наименование! А също така достойна гражданственост има и в името „Трите музи” – а това е свързано и с културната и архитектурна архитектоника не само на целия булевард , но и на бъдещите перспективи за културни забележителности на любимия ни град!

 

Разчитаме на Вашето разумно отношение по темата!

 

С уважение:

 

Кръстю Кръстев – почетен гражданин на Димитровград, член на Съюза на българските писатели София;

Демир Демирев – творчески секретар на Дружеството на писателите;

Елена Георгиева – историк;

Ваня Данева – писателка, член на СНБП;

Величка Петрова – поетеса, член на СНБП;

Живка Шишкова – Гл. уредник на Дом-музей „Пеньо Пенев”;

Петко Каневски – поет, член на Съюза на бълг. писателиСофия;

Анелия Радева – секретар на КДК;

Николай Ганчев – писател;

Живко Василев – музикант;

Гроздан Грозев – скулптор;

Маргарита Симеонова – драматург;

Тодор Боянов – режисьор;

Митя Йорданов – диригент;

Иван Габров – музикант;

 

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини