Предпоследно: България взема нов дълг от 5 млрд.лв. Вестниците в събота

„24 часа": Предпоследно: България взема нов дълг от 5 млрд.лв.

Свръхдефицит от 4,2% на касова основа ще бъде записан в актуализирания вариант на бюджета, научи "24 часа". Както първи прогнозирахме, новият дефицит ще е между 4 - 4,5% от БВП. За да бъде покрит във финансовото министерство обсъдили вариант спешно емитиране на нов дълг от 5 млрд.лв. Планът бил това да стане в две емисии от по 2,5 млрд.лв. през ноември и декември. Най-вероятно книжата ще се продават на вътрешния пазар, твърдят източниците ни, като единият от двата длгови пакета може да емитира Фондът за гарантиране на влоговете в банките с държавни гаранции. Вече били сондирани мнения с банки, пенсионни фондове и застрахователи, за да се тества наличието свободни пари..

 

„Труд": В 9 инвазивни кардиологии източват НЗОК със здрави сърца

18 хиляди са отчетените хоспитализации (приеми в болница) по четирите основни клинични пътеки за инвазивна кардиология през 2013 г. Лекуваните по тях пациенти са 15 000. За извършеното им инвазивно лечение НЗОК е платила 68 млн. лв., а за стентове - още 39 млн. лв.

 

„Стандарт": Вотът удря ловците

Ловците ще приберат пушките за изборите. Дружинките ще могат да стрелят в деня за размисъл 4 октомври, когато се открива сезонът за глигани и дребен дивеч. Точно за вота обаче ще трябва да си останат по домовете и да заключат оръжието. Агенцията по горите забрани лова на 5 октомври, за да не се допускат инциденти по време на вота. Авджиите обаче ще могат да наваксат пропуснатата възможност да упражнят мерника си. Със специална заповед те ще получат като бонус допълнителен ден за хобито си по коледните празници. Въпреки че няма да могат да стрелят идната неделя, ловците едва ли ще останат разочаровани тази година. Данните на горската агенция показват, че дивите прасета са се увеличили значително в сравнение с предходни години. Авджиите могат да отстрелят и рекордни трофеи, казват специалистите от агенцията.

 

„Монитор": Спират източването на НЗОК със стентове

Нови правила спират схемите за източването на Националната здравноосигурителна каса с ненужното поставяне на стентове при сърдечни операции. Това стана ясно след среща на ръководството на касата с водещи кардиохирурзи, кардиолози и специалисти в областта на миниинвазивната хирургия. Тя бе свикана по идея на водещия кардиохирург и директор на Университетската болница „Св. Екатерина" проф. Генчо Начев специално за да се реши веднъж завинаги как да се запушат по законов ред пробойните, от които изтичат милиони за надписано лечение.

 

„Сега": Кабинетът обещава на ЕС да махне ранното пенсиониране в МВР и МО

България ще ограничи възможностите за ранно пенсиониране на военни и полицаи и другите специални ведомства. Догодина ще се приемат законодателни промени за изравняване на възрастта за пенсия на мъжете и жените след 2021 г. Това обещава служебният кабинет на Европейската комисия, стана ясно от стенограмата на правителственото заседание в сряда.

Двете ключови промени не са оформени като законопроект, а са записани като мерки в Националната програма за реформи в отговор на последните препоръки от ЕК от началото на юли. Както "Сега" писа, Брюксел за пореден път ни критикува за широките възможности за ранно пенсиониране у нас, настоява и за изравняване на възрастта за пенсия на мъжете и жените.

 

„Дума": Кабинетът отменя ранните пенсии на военни и полицаи

Служебното правителство е приело решение, което би сложило край на ранното пенсиониране на полицаи и военни, ако бъде прието от бъдещия парламент. Това е станало на последното заседание на правителството, като исканите промени трябва да залегнат в Кодекса за социално осигуряване, става ясно от публикуваната стенограма. Темата е обсъждана във връзка с препоръките на Съвета на ЕС от 8 юли за Националната програма за реформи на България.

Сега служителите в Министерството на отбраната, ДАНС и полицията се пенсионират при определен брой години стаж. Кабинетът предлага режимът да се промени и уеднакви със стандартните условия за пенсиониране, тоест при навършена възраст и осигурителен стаж.

Подобно допълнение в КСО беше прието по време на управлението на ГЕРБ, но правителството на Пламен Орешарски го отмени.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини