Повече от един милион българи са в депресия

Повече от един милион българи са в депресия. “По преценка на специалистите около 15% от населението страда от депресивни или тревожни разстройства - това са повече от 1 000 000 българи”, каза вчера психологът Анна Караманова в интервю за Дарик радио. Тя допълни, че няма точни данни колко са хората, страдащи от това състояние у нас, тъй като доста често те не търсят помощ от специалист заради негативното отношение на околните, когато те разберат за тези консултации.Краят на лятната ваканция често отключва депресия не само при възрастните, но и у децата.

“Тъгата по отминалото лято, индивидуалните страхове от поредния първи учебен ден и връщането към постоянната среда са сред предпоставките за този проблем при учениците”, коментира пред БТА доц. Михаил Околийски, експерт в направление “Психично здраве” към Националния център по общественото здраве и анализи. Според него момичетата са по-податливи на следваканционни депресии. Момчетата по-лесно влизат в ролята на силните, но и при двата пола тъгата е възможна.

Това състояние се поражда от страха на децата, че отново ще се върнат в недружелюбната среда на училището, където са подложени на тормоз от различно естество.

“Всеки малчуган или юноша има своите страхове. Родителите са тези, които трябва да ги открият чрез разговори с тях и да им помогнат да не тъгуват”, уточнява доц. Околийски. Той съветва семействата да потърсят професионална помощ, ако депресията на децата им се засилва.

Специалистите съветват по време на ваканцията децата всеки ден по малко да преговарят материала, взет през отминалата учебна година. Освен това трябвало да им се повтаря, че след края на лятната ваканция идва зимната, а след нея отново лятната. Съветите за възрастните са в по-широк диапазон, тъй като причината за постоянната тъга при тях може да е от много различни източници – от проблеми в семейството до нежелание за влизане в офиса.

Специалистите обаче са категорични, че човек не бива да се самолекува или да търси помощ от приятели. Консул­тацията със специалист е почти задължителна, ако човек се чувства тъжен, отпуснат и без желание за живот повече от половината дни на седмицата.

 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини