Близо 900 са загиналите в Ирак само от началото на месеца

Близо 900 души са загинали в Ирак от началото на месеца в резултат от действията на ислямистите от групировката "Ислямска държава" (ИД), а от началото на годината жертвите на насилието в страната са над 6000, съобщи днес специалният представител на Генералния секретар на ООН за Ирак Николай Младенов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Въпреки усилията ни от януари до юни тази година са убити 5 500 и ранени 12 000 души. Само през юли са загинали близо 900 души, каза Младенов и изрази съболезнования на семействата на загиналите мирни жители, жертви на терористични актове и сътрудници на силите за сигурност, убити при изпълнение на служебния си дълг.

Мисията на ООН за подпомагане за Ирак (UNAMI) е от положението със сигурността на цивилните и особено най-уязвимите групи от населението: жени, деца, стари инвалиди, етнически и религиозни малцинства. Крайно обезпокоително е положението на християните, които биват заплашвани с разправа, ако не приемат исляма, не платят данък или не напуснат дома си, каза Младенов.

Понастоящем групировката ИД контролира една трета от територията на Ирак, включително втория по големина град в страната - Мосул, припомни емисарят.

Ислямистите трупат военна мощ, разпореждайки се със стотици милиони долари от завзетите от тях иракски банки, а също от намиращи се под техен контрол петролни райони, предупреди Младенов.

Специалният пратеник призова Съветът за сигурност на ООН да действа за слагане край на зверствата, извършвани в Ирак от джихадистите от ИД, посочва Франс прес.

Във видеоконференция пред Съвета Младенов обвини групировката, че вербува и използва чуждестранни войници, извършва убийства, похищения и потъпква правата на човека. Заплахата от ИД не се свежда и няма да се ограничи до Ирак, така че поемането на твърд и спешен ангажимент от страна на различните участници е от ключово значение, подчерта той.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2014/07/24/blizo-900-sa-zaginalite-v-irak-samo-ot-nachaloto-na-meseca.233361

Източник: http://novini.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини