Представиха 4-годишен план за развитие на професионалната гимназия в Димитровград

На среща с медиите днес Стефан Димитров коментира бъдещето на единствената вече професионална гимназия в Димитровград

Пресконференция по повод сливането на двете професионални гимназии в Димитровград даде днес председателят на ОбС Стефан Димитров. Той огласи част от коментираното на среща по тази тема в Общината миналата седмица, на която са присъствали кметът Иво Димов, комисията по облазование към местния парламент, ръководствата на двете училища и синдикати. На нея медии не бяха поканени.

Припомняме, че със заповед на министъра на образованието ПГХХТ"Асен Златаров" и ПГ "Капитан Петко войвода" се обединяват в едно училище от новата учебна година.

Все още тече 14- дневния срок, в който решението на министерството може да се обжалва. "На този етап няма логика да се прави това", каза Димитров и добави, че по-важното е да не се затрие професионалното обучение в Димитровград.

С представители на КТ "Подкрепа" Димитров е коментирал дългосрочен план за развитие на единствената вече професионална гимназия в града. Той обхваща четиригодишен период, в който трябва да бъдат запазени специалности от трите бивши техникума - строителния, минния и химическия. Целта е гимназията да стане регионална и да привлече ученици и извън Общината.

Други от задачите са запазване на специалностите като ел. обзавеждане и топлотехника, идващи от професионалната гимназия, а също и съществуващите досега в Химията технологичен и микробиологичен контрол, технология на фармацевтичната и парфюмерийната продукция и автоматизация на непрекъснатите производства.

Към специалностите би трябвало да съществуват са и такива за машини и съоръжения в химическата промишленост и текстилната индустрия, смята шефът на ОбС. Според него, тези учебни форми са пряко свързани с нуждите на общината и региона. Общо 7 се очертават, според плана, специалностите в новата гимназия. Конструиране и моделиране на текстилни облекла е нещо, което също може да бъде заложено в програмата за развитие на гимназията.

Ще са нужни средства за подобряване на материалната база, ремонт на училищни кабинети, санитарни помещения и общежитие, което може да привлече ученици от други населени места, заяви още Димитров. Посочи, че е нужен и ремонт на сградите и газификация.Може да се помисли и за подобряване на спортната база, а защо не и покрит басейн, сподели още Стефан Димитров

Сумата се очертава голяма, но плана обхваща период от 4 години, заяви още председателят на ОбС. Той е на мнение, че може да се търси финансиране, освен от Общината и по различни европейски програми. Планът ще бъде представен и в ПК по образование младеж и спорт към ОбС.

"Някой може да каже, че това е прекалено амбициозно и прекалено голямо - напротив във времето в бившия химически техникум са се обучавали над 1 800 деца, така, че място за обучение има", каза шефът на ОбС.

Той заяви, че в публичното пространство се спряга името на нов директор на учебното заведение, но не назова за кого става въпрос. Последната дума има Регионалния инспекторат по образованието, а ръководството на училището се назначава от Министерството на образованието.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини