Угар: Димитровградчани изхвърлят страх, злоба и алчност в дървена клада

Организаторът на "Угар" Георги Георгиев

Димитровградчани и гостите на първия Български тракийски народен събор "Угар" имаха възможност да изхвърлят своите енергийни отпадъци в дървена крада, разположена в парк "Вапцаров". Събитието, което тече и в момента,  е посветено на Свети Пророк Илия, когото църквата почита утре- 20 юли.

"Да изгорят тук оставете гняв, страх, злоба, алчност, тревоги, очаквания, титли, корони, величия и др.", пишеше на дървената клада, която се очаква да бъде запалена в тъмните часове днес. 

На няколко места в парка посетителите видяха и огромни по размери икони на Св.Пророк Илия. В касичка се набираха и средства за ремонта на църква, носеща името на светеца до село Бяла река.

Освен духовен смисъл, свързан с пречистване, "Угар" има и друга цел - да съхрани и разпространи българския фолклор, разказа организаторът на инициативата Георги Георгиев. Той е доволен от това, как протича първото издание на народния събор, осъществен с подкрепата на Община Димитровград.

Според Георги, част от присъстващите още не могат да разберат смисъла на събора и го свързат с нещо като празник в парка. Може би заради разположените занаятчийски сергии, представящи майстори на дърворезба, керамика, рисувани предмети и бижута, производители на цветя.

За сплотяването на българския дух бе организирана "Християнска поляна" и "Хайдушка поляна". Концерт изнесоха самодейни състави и групи за хора от Димитровград и Общината. Изви се кръшно тракийско хоро.

Имаше и "Българска къща", където възрастни жени представяха характери за нашия регион обичай- като отбелязване на 40 дни от раждането на бебето, леене на куршум и други. С концерт се представи и Ансамбъл "Китна Тракия" -Хасково и "Тракия"-Пловдив. Кулминацията на "Угар" ще бъдат нестинарите от Странджа планина, които ще танцуват върху жарава. Тяхното изпълнение започва в 22:00 часа.

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Ликове на Св.Пророк Илия бяха разположени в парк "Вапцаров"
Подготовка за танцуващите нестирани от 22:00 часа
И кладата за енергийни отпадъци, много нужна на България
Св.Пророк Илия, пред чийто лик храната се даряваше
Събираха се и средства за ремонт на храм, носещ името на светеца в село Бяла река

Танцови състави от читалища в Община Димитровград взеха участие в "Угар"
В "Българска къща" бяха пресъздадени различни обичаи от региона
Леене на куршум

"Българска къща"
Клубът по народни танци към ЕГ "Д-р Иван Богоров"

Сергии на занаятчии посрещаха посетителите

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини